Plek in het dierenrijk

De uilvlinders zijn, zoals de naam al zegt, vlinders: insecten dus. Zoals een paar andere vlinders die in onze Mangrove te zien zijn, behoren uilvinders tot de familie Satyridae, oftewel zandoogjes. Kenmerkend voor deze vlindergroep is dat ze slechts op vier pootjes lopen. Hun voorste twee poten zijn heel kort en borstelig en worden gebruikt om ogen en kop schoon te houden.

Feitelijk zijn er zo’n 30 soorten uilvlinders, waarvan een handvol wordt gekweekt voor vlindertuinen en dierenparken. Deze uilvlinders lijken sterk op elkaar, alleen de lichte band aan de onderkant van de vleugels is bij sommige soorten beter te zien. Ook de kleur op de bovenkant van de vlinders verschilt een beetje qua intensiteit. Maar omdat de uilvlinder bijna altijd met vleugels dicht zit, is dat niet goed te zien. 

Eigenschappen van de Uilvlinder

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

De uilvlinder is een vrij grote en naar verhouding zware vlinder. Daarom vliegt hij telkens slechts een paar meter aan een stuk. Meestal zit hij overdag stil op een boomstam, waar hij door zijn goede schutkleur niet heel erg opvalt. Deze vlinders zijn het meest actief in het schemer. Je ziet ze dus aan het einde van de dag door de hal vliegen.

Wist u dit al over uilvlinders?

 • Op de onderkant van de vleugels heeft deze vlinder grote ‘ogen’ als tekening. Mogelijk is het doel ervan het afschrikken van vijanden? Echter: pas als de vlinder met gespreide vleugels plat op zijn rug ligt, kun je echt het uilengezichtje met de twee grote nepogen waarnemen – maar deze lichaamshouding heeft zo’n vlinder natuurlijk nooit!
 • De jonge, groene rupsen rusten op het groene blad van hun voedselplant, oudere bruine rupsen op de bruinige stam. Zo hebben de rupsen de beste schutkleur voor elk ontwikkelingsstadium.
 • De vrouwtjes van de uilvlinder zijn iets groter dan de mannetjes. Bovendien is de bovenkant van de vleugels bij mannetjes bruin-blauw, bij vrouwtjes meer bruin. Maar dat verschil is niet makkelijk te zien.
 • Uilvlinders houden niet zo van een zonnebad als andere dagvlinders. Eigenlijk vinden ze schaduw fijner. Je ziet deze soort dus nooit met gespreide vleugels in de zon zitten.
Over de voortplanting

Over de voortplanting

Uit de witte, bolvormige eitjes komen al na enkele dagen rupsen. Deze zijn nachtactief en rusten overdag in groepen op de voedselplant. De rupsen van deze vlindergroep zijn in het begin groen, maar veranderen na een paar vervellingen naar bruin. Voordat ze verpoppen, zijn deze rupsen zo lang en dik als een middelvinger!

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Uilvlinders zijn langzame en onhandige vliegers. Biologen denken dat ze schemeractief zijn geworden om vogels te ontwijken die op ze zouden jagen.

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

Uilvlinders zijn niet met uitsterven bedreigd. Op bananenplantages kunnen de rupsen met hun groot appetijt behoorlijke schade aanrichten. Daarom worden deze vlinders in veel delen van hun natuurlijk verspreidingsgebied niet heel graag gezien. Maar eerlijk is eerlijk: de uilvlinders waren er eerder dan de bananenplantages. Bananen komen namelijk van oorsprong uit de tropen van Azië en worden nog niet zo lang in Amerika verbouwd!

 • <

  <Onbekend >

  >
 • <

  <Niet bedreigd >

  >
 • <

  <Bijna bedreigd >

  >
 • <

  <Kwetsbaar >

  >
 • <

  <Bedreigd >

  >
 • <

  <Ernstig bedreigd >

  >
 • <

  <Uitgestorven in het wild >

  >
 • <

  <Uitgestorven >

  >
De uilvlinders in Burgers’ Mangrove

Burgers’ Zoo heeft sinds de opening van Burgers’ Mangrove in juli 2017 uilvlinders in zijn collectie. Het zijn de grootste vlinders in dit ecodisplay.

Deze soort plant zich gemakkelijk voort. Doordat de rupsen ook bananenbladeren lusten en we die volop hebben in Burgers’ Zoo, kunnen bezoekers heel vaak alle levensfases van de uilvlinder bekijken; van ei tot vlinder. Toch kopen we het gros van de poppen van speciale vlinderkwekerijen in de tropen, met name in Costa Rica.

De poppen van deze vlindersoort lijken op een bruin, dood blad. In de poppenkast zijn ze vast te zien!