Praatjesmaker!
Terug

Praatjesmaker!

woensdag, 12 oktober 2016
Praatjesmaker!

We kennen natuurlijk allemaal het kenmerkende geluid van de piha in de Bush, prachtig en zeer aanwezig. Maar tegenwoordig is er nog een ander duidelijk geluid te horen in de Bush, namelijk het geluid van de chaco-chachalaca.

Zeldzaam in dierentuinen

Toen we de vraag kregen van GaiaZOO in Limburg of wij bereid waren om een onverwant koppel chaco-chachalaca’s over te nemen, hoefden we daar niet lang over na te denken. Deze soort stond al enige tijd op de verlanglijst als soort voor de Bush. Er bestaan twaalf soorten chachalaca’s maar in Europese dierentuinen worden slechts twee soorten gehouden. Van deze twee soorten zijn slechts enkele vogels aanwezig in dierentuinen. Het is dan ook zeer moeilijk om aan chachalaca’s te komen. Maar begin maart was het dan toch zover, de aankomst van deze nieuwe soort in de collectie. 

Familie van hokko’s en sjakohoenders

De  chachalaca’s behoren tot de familie van de hokko’s en sjakohoenders (Cracidae). Een andere vogel in de Bush die tot deze groep behoort, is de witkopgoean. Chachalaca’s leven in Midden- en Zuid-Amerika in tropische en subtropische bosgebieden.

Keelkwab

Deze vogel is bruingrijs van kleur met grove, lange poten. Bij de keel hebben ze een kale kwab die afhankelijk van het seizoen roze tot rood kleurt. De man en vrouw zijn gelijk alleen is de vrouw iets smaller en kleiner, ook de keelkwab is iets doffer dan die van de man.
De vogel is een goede verspreider van vruchtplanten want zij poepen de zaden van vruchten die ze inslikken in hun geheel weer uit.

Zeer vocaal!

Chachalaca’s zijn zeer vocale dieren en ze produceren een hard geluid. De naam chachalaca refereert niet naar het geluid van een enkel dier, maar naar het geluid (refrein) als meerdere dieren samen zingen. Enkele lokale namen voor de vogels zijn bijvoorbeeld ‘guacharaca’ of ‘charata’, ook namen die afgeleid zijn van het geluid. Het harde geluid is zeker twee kilometer ver te horen, waarbij de mannen een octaaf lager roepen dan de vrouwen. Naast het ‘zingen’, wat ze samen doen, kennen ze nog andere geluiden zoals fluiten, kakkelen, tokken of schreeuwen. Al met al echte praatjesmakers dus.

Broedgedrag

Chaco-chachalaca’s kunnen vliegen, maar ze zoeken hun voedsel meestal op de grond lopend. Ze eten zaden, rupsen, vruchten en blad. Ze maken een simpel nest in een boom of dichte struik. Het nest wordt gemaakt van wat takken, twijgjes en bladeren. Meestal nestelen ze zo’n 2,5 tot 4 meter van de grond en leggen dan 3-4 eieren. De vrouw broedt en de man beschermt het nest. De eieren komen na ongeveer drie weken broeden uit.

Reacties


Meer nieuws


Wereldprimeur voor Burgers' Ocean: Succesvolle toepassing anticonceptie bij vissen

Wereldprimeur voor Burgers' Ocean: Succesvolle toepassing anticonceptie bij vissen

maandag, 17 december 2018

Bioloog Max Janse en dierenarts Henk Luten van Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem hebben voor het eerst ter wereld op succesvolle wijze anticonceptie toegepast bij een vissoort. Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift publiceert op maandag 17 december 2018 online een artikel over de opmerkelijke wereldprimeur die baanbrekende gevolgen heeft voor de internationale kweekprogramma’s van vissoorten.

Lees meer
Een kijkje achter de bouwhekken!

Een kijkje achter de bouwhekken!

vrijdag, 14 december 2018

Na de opening van Burgers’ Mangrove in juli 2017 ziet u in ons park sinds enkele weken opnieuw bouwhekken staan. Deze keer ondergaat het gebied van het horecapunt Pinguïn Corner tot en met het neusberenverblijf een grondige verbouwing. De opening van dit nieuwe gedeelte zal in de lente van 2019 plaatsvinden.

Lees meer
Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

dinsdag, 11 december 2018

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement