Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Roze pelikaan
Burgers' Safari

Roze pelikaan

Pelecanus onocrotalus

Verspreiding Afrika, Azië, kleine stukken van ZO-Europa
Gewicht 5-9 kg
Leefwijze Grote groepen
Voedsel Vissen
Broedduur 4-5 weken
Bedreiging Niet bedreigd
Worpgrootte 1-4
Leeftijd 40 jaar
Plek in het dierenrijk

Pelikanen zijn makkelijk te herkennen aan hun enorm lange snavel en de kale grote keelzak. Het zijn grote en vrij zware vogels met korte poten. De vier tenen aan elke voet zijn verbonden door grote zwemvliezen; heel anders dan bij een eendenvoetje, waar de zwemvliezen slechts tussen drie tenen reiken. Er bestaan acht soorten pelikanen, waarvan de Roze pelikaan één van de grootste soorten is. Genetisch beschouwd zijn hun nauwste familie in Burgers’ Zoo de rode ibissen in de Bush, maar dat zie je aan het uiterlijk niet echt af!

Bijzonder gedrag

Roze pelikanen zijn echte groepsdieren. Ze vliegen, slapen en broeden bij elkaar. In kleine groepjes gaan ze ook op jacht waarbij ze in een halve cirkel zwemmen. Voor karpers, baarzen of tilapia’s is geen ontkomen aan de gigantisch grote snavels van deze vogels. Pelikanen vissen zo efficiënt, dat ze vaak al in de ochtend klaar zijn met de dagelijkse voedselopname!

Voortplanting

De Roze pelikaan heeft bijna witte veren met een lichtroze zweem die in de baltstijd duidelijk intensiever wordt. De mannetjes krijgen in deze periode ook een mooi gekleurde gele keelzak, knalroze huid rond de ogen en een verenkuifje op het voorhoofd. Het baltsgedrag zelf duurt slechts kort, een partner kiezen en een nest bouwen duurt enkele uren tot hooguit een week.

Een met de natuur

De populaties die de zomers in Europa en Azië doorbrengen, trekken in de herfst naar Afrika. Voor deze vrij zware vogels is duizenden kilometers vliegen geen gemakkelijke taak. Door in groepen in V-formatie te vliegen en de thermiek te benutten, besparen ze energie.

Bedreiging en bescherming

De populatie in de Donau-delta neemt wat af. In Afrika zijn er nog zo’n 75.000 broedparen van deze pelikanensoort en ondanks dat niet duidelijk is hoe deze populatie zich momenteel ontwikkelt, geldt deze soort daarom als niet bedreigd. Doordat de Roze pelikaan vooral vissoorten eet die commercieel gezien niet interessant zijn, laten vissers ze over het algemeen met rust.

Wist u dit al over Roze pelikanen?
  • De meeste Roze pelikanen broeden in een nest op de grond, maar er zijn ook kolonies die hun nesten in de bomen bouwen.  
  • Het voornaamste voedsel van Roze pelikanen is vis. Maar een jong vogeltje, een muis of andere dieren die in hun snavel passen en die ze te pakken krijgen, lusten ze zeker ook!
  • Als een Roze pelikaan het erg warm heeft, opent hij zijn snavel en spreidt hij zijn vleugels. Zo koelt hij af.
  • Pelikanen worden in de christelijke mythologie beschouwd als symbool voor opoffering en grote moederliefde. Ze worden vaak afgebeeld met een wond in de borst. Met hun bloed uit die wond zouden ze hun jongen voeden. De biologische achtergrond is, dat de brei voorverteerde vis waarmee een pelikaan zijn jongen voedt, vaak rood van kleur is. Ook zijn er bij sommige soorten pelikanen rode vlekken op borst en keelzak te zien tijdens de broed.
  • Het vet van jonge pelikanen wordt in het traditionele Chinese medicijn gebruikt tegen reuma. Van de huid werd vroeger leer gemaakt. En de poep van pelikanen is, net als van andere vis etende vogels, een goede meststof.
De pelikanen in Burgers’ Safari

Sinds de lente van 2017 zwemmen de Roze pelikanen niet meer op een vijvertje achterin het park, maar zijn ze onderdeel van een ecodisplay. Ze bevolken de waterpartijen van de Safari! Het is een heel mooi gezicht om zo’n groep pelikanen op het water te observeren.


Video's van ons YouTube- en Facebookaccount