We mogen van de coördinator van het Europese fokprogramma weer gaan fokken met onze Sri Lanka panters! Maar hoe gaat zo’n proces eigenlijk in zijn werk? Welke stappen moeten er zorgvuldig gepland worden door de dierverzorgers en biologen?
Graag nemen we jullie de komende tijd mee in dit spannende proces! ‘Onderweg’ naar – hopelijk – de geboorte van de panterwelpen vertellen we telkens wat nieuws over deze prachtige, charismatische diersoort!
‘Panter’ en ‘luipaard’ zijn in principe twee verschillende namen voor dezelfde diersoort. In het Nederlands noemen we meestal de Afrikaanse dieren ‘luipaarden’ en de dieren die in Azië leven ‘panters’, al is dit geen wet van Meden en Perzen. In de geschiedenis hebben biologen lange tijd van mening verschilt hoeveel ondersoorten er bestaan van de panter/luipaard. Volgens de meest recente, algemeen gangbare indeling onderscheiden we tegenwoordig echter acht ondersoorten bij deze diersoort.
Binnen de Europese dierentuinvereniging is besloten om voor vier van die ondersoorten een Europees fokprogramma op te zetten. Het gaat dan om de amoerpanter, de Perzische panter, de Noord-Chinese panter en de Sri Lanka panter. Deze laatstgenoemde ondersoort is de panter die we in ons park kunnen bewonderen. Het is heel ambitieus om vier ondersoorten van de panter voor uitsterven te willen behoeden in dierenparken. De meeste dierenparken laten toch maar één ondersoort zien, dus er zijn relatief kleine populaties in dierenparken. Daarbij is het de bedoeling dat voortplanting alleen plaatsvindt als dieren geplaatst kunnen worden in een goed collega-dierenpark als ze eenmaal volwassen zijn en als de bloedlijn belangrijk is.
Panters fokken is geen pretje! Het kan er soms best vurig aan toe gaan wanneer twee panters aan het paren zijn. Het fokken van Sri Lanka panters is dan ook iets waarbij goed opgelet moet worden door de dierverzorgers van Burgers' Zoo.