Goudwanggibbon
Burgers' Rimba

Goudwanggibbon

Nomascus gabriellae

Verspreiding regenwouden van Vietnam
Gewicht 9 kg
Leefwijze familiegroepen
Draagtijd 7 maanden
Worpgrootte één per keer
Leeftijd 40 jaar
Voedsel vruchten, bloesems, jong blad
Bedreiging bedreigd
Plek in het dierenrijk

Goudwanggibbons zijn één van de 17 soorten gibbons. Ze zijn familie van de siamangs, de grootste soort gibbons die in Burgers’ Rimba is te zien. Gibbons vormen als ‘kleine mensapen’ een eigen categorie binnen de apen. Net als de grote mensapen zoals gorilla’s en chimpansees hebben ze geen staart.

Bijzonder gedrag

Aan hun lange, sterke armen hangend bewegen gibbons zich snel voort tussen de takken in het Aziatische regenwoud. Het zijn ware acrobaten in de boomtoppen en ze slingeren duidelijk sneller door het bos dan een mens ze op de grond zou kunnen volgen!

Over de voortplanting

Bij volwassen goudwanggibbons is het geslacht makkelijk te zien. Mannetjes hebben namelijk een zwarte vacht, terwijl de vrouwtjes licht van kleur zijn. Gibbons leven meestal in familiegroepjes. Om de twee jaar wordt een jong geboren. Alle jongen hebben in hun eerste levensjaar een lichte vacht. Op die manier zijn ze best lastig te ontdekken, als ze aan moeders buik hangend meeslingeren door de takken. Na één jaar kleuren de jongen donker en zodra ze geslachtsrijk zijn wordt de vacht van de vrouwtjes weer licht.

Eén met de natuur

Goudwanggibbons zijn vruchteneters. Rijpe vruchten zijn in het Aziatisch regenwoud niet in overvloed aanwezig. De gibbons leggen daarom elke dag flinke afstanden af om genoeg voedsel te vinden. Biologen hebben berekend dat het voor gibbons niet mogelijk zou zijn om in grote groepen te leven omdat ze dan nog veel verder zouden moeten rondtrekken totdat iedereen een volle maag heeft. En dat kost weer teveel tijd en energie.

Bedreiging en bescherming

Goudwanggibbons komen slechts in een klein gebied in Vietnam voor. Boskap en jacht voor de huisdierhandel bedreigen hun voortbestaan. In Europese dierentuinen bestaat voor deze soort een fokprogramma.

Wist u dit al over goudwanggibbons?
  • Goudwanggibbons ‘zingen’ heel hard. Door hun duet laten ze waarschijnlijk andere gibbonfamilies weten, waar ze op dat moment zijn.
  • Goudwanggibbons komen in de natuur nooit naar de grond, ze blijven altijd in de bomen.
  • De armen van gibbons zijn zo lang dat ze rechtop staand met hun vingers de grond kunnen raken.
De goudwanggibbons in de Rimba

In Burgers’ Rimba bewoont een familie goudwanggibbons een ruim verblijf, waar deze actieve apen zich heerlijk kunnen uitleven. Vanaf een verhoogde loopbrug kunnen de bezoekers ze door ruiten goed observeren.

Anders dan je van tropische apen misschien zou verwachten, kunnen goudwanggibbons met hun pluizige vacht best goed tegen de kou. Ze zijn dus ook bij wat koeler weer graag in de buitenlucht. Tijdens koudere dagen kunnen de apen van de Rimba ook in de binnenverblijven worden bekeken.

Het menu van de gibbons bevat allerlei fruitsoorten, maar ook groentes. Omdat gibbons niet graag naar de grond komen, bieden de verzorgers het voedsel aan op voederplatforms en in bakken die aan de klimstructuren zijn bevestigd.

Goudwanggibbon op social media

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement