Rode lynx
Burgers' Desert

Rode lynx

Lynx rufus

Verspreiding Verenigde Staten, Mexico, Zuid-Canada
Gewicht 10 kg
Leefwijze solitair
Voedsel konijnen, knaagdieren, reptielen, vogels en andere dieren
Draagtijd 2 maanden
Worpgrootte 2-4 per keer
Leeftijd 15 jaar
Bedreiging niet bedreigd
Plek in het dierenrijk

Rode lynxen behoren tot de katachtige roofdieren en dan wel tot de groep ‘kleine katten’. Andere katachtigen in Burgers’ Zoo zijn tijgers, leeuwen, cheeta’s en panters.

Bijzonder gedrag

De rode lynx leeft voornamelijk in zijn eentje. Aan soortgenoten maakt hij zijn aanwezigheid op allerlei manieren duidelijk. Zo markeert hij met urine, met ontlasting, met geurstoffen uit de anaalklieren en ook met krabsporen. Het thuisgebied van één mannetje overlapt met dat van meerdere vrouwtjes.

Over de voortplanting

De paring vindt bij rode lynxen in het vroege voorjaar plaats. Na een dracht van iets meer dan twee maanden worden de jongen geboren. Net als bij huiskatten zijn de jongen aan het begin nog blind en hulpeloos. Na twee maanden drinken ze geen moedermelk meer. Totdat ze zelfstandig kunnen jagen – en dat is pas maanden later – zorgt de moeder voor ‘vlees op het bord’. De vader speelt bij de opvoeding geen rol. 

Eén met de natuur

Rode lynxen zijn jagers met een breed voedselspectrum. Ze geven echter de voorkeur aan konijnen en hazen als prooidieren. Zolang er van deze dieren voldoende aanwezig zijn, zullen ze nauwelijks achter iets anders aan zitten. Daalt de populatie hazen en konijnen, dan schakelt de rode lynx over op opossums, knaagdiertjes, stinkdieren, hagedissen en andere prooidieren.

Bedreiging en bescherming

De rode lynx heeft een groot verspreidingsgebied en komt in redelijke populatiedichtheden voor. Hij is dus niet met uitsterven bedreigd. In de Verenigde Staten is de jacht op deze soort legaal en er worden per jaar zo’n 30.000 dieren geschoten. 

Wist u dit al over rode lynxen?
  • De rode lynx wordt in Amerika vaak ‘bobcat’ genoemd. ‘Bob’ verwijst naar de korte staart van lynxen die eruitziet alsof deze afgeknipt is.
  • Naargelang het exacte verspreidingsgebied en het jaargetijde is de vacht van de rode lynx meer zandkleurig-grijs of rossig. Individuele verschillen in de vachtkleur spelen ook een rol.
  • De pluimpjes op de oren zijn typerend voor alle lynxen, men denkt dat ze een rol spelen bij de lokalisatie van geluiden. Rode lynxen hebben de kleinste oorpluimpjes van alle soorten lynxen.
De rode lynxen in de Desert

Rode lynxen leven in de natuur meer in hun eentje, daarom wordt in Burgers’ Zoo ook slechts één koppel van deze dieren gehouden. Mannetje en vrouwtje tolereren elkaar in één verblijf, ze leiden echter desondanks elk hun eigen leventje. Om overmatig dominantiegedrag te voorkomen en om bovendien de voedselopname van de lynxen beter te kunnen controleren, worden ze apart van elkaar gevoerd. Dit gebeurt in binnenverblijven die voor de bezoekers niet zijn te zien. De rode lynxen krijgen één keer per dag te eten.

Op het menu staat rat,  paarden- of rundvlees of kippenkuikens. Eens per week krijgen ze zelfs vis te eten, dat is misschien wel verrassend voor een bewoner van de Desert! Daarnaast zijn rode lynxen net als huiskatten best gevoelig voor nierfalen. Daarom krijgen ze ook nog een speciaal nierdieet.

Burgers’ Zoo is de enige dierentuin in Nederland waar deze diersoort is te zien.

Rode lynx op social media


Foto's en video's uit het park


We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement