Met een sierlijke pas nadert een groep giraffen de drinkplaats. Nog even en dan zal de leider van de groep als eerste de voorpoten spreiden om vervolgens de lange hals naar het verkoelende water te brengen en de dorst te lessen. Als de kust veilig is tenminste, want mogelijk loert er gevaar in de poel. De zon staat hoog aan de hemel en de hitte is voelbaar in de lucht.
Plotseling wordt het rustige tafereel onderbroken door drie zebra's elkaar in volle galop achterna zitten. Het stof stuift op en een grote koedoe spitst verschrikt de oren. Pelikanen vluchten naar de veiligheid van het water en de dikdiks aan de beboste rand van de savanne duiken weg in de begroeiing. Als blijkt dat het om spelende jonge zebra's gaat in plaats van naderend onheil, besluit de koedoe al snel weer verder te grazen. Je kunt nu eenmaal niet voorzichtig genoeg zijn als onderdeel van 'the circle of life'.
Deze alinea's zouden rechtstreeks uit een verslag van een reis naar Afrika gehaald kunnen zijn, maar vanaf dit moment kunnen bezoekers dergelijke avonturen ook in Burgers' Zoo beleven. Grenzend aan de savannevlakte verheft zich namelijk een enorme rotsformatie, waarop een luxe Afrikaanse lodge is gebouwd. Vanaf de terrassen die zich voor deze lodge bevinden genieten bezoekers van een prachtig uitzicht.
Om een authentieke Afrikaanse sfeer en beleving te creëren, zijn er allereerst letterlijk bergen werk verzet. De savannen in het zuiden en oosten van Afrika worden namelijk gekenmerkt door rotsachtige formaties die plotseling als eilanden in de uitgestrekte graslanden kunnen opduiken. Deze formaties zijn eeuwenlang geteisterd door de elementen: wind, plotselinge hevige regenval en de brandende zon hebben deze rotsen afgevlakt, waardoor de kenmerkende ronde vormen zijn ontstaan. De Zuid-Afrikaanse boeren hebben de formaties 'kopjes' genoemd en daar hebben ze inderdaad wel wat van weg. Burgers’ Zoo heeft in samenwerking met Wiegerinck Architecten, hoofduitvoerder BAM Utiliteitsbouw, installatiebedrijf Maessen en Hendriks, grondverzetbedrijf Wandel en diverse andere vaste relaties deze ‘kopjes’ zo nauwkeurig mogelijk nagebouwd. En het resultaat mag er zijn!
De omvang van het project is op zijn minst ontzagwekkend te noemen. Het hoogste punt van de 'kopjes' torent meer dan vijftien meter boven de grond uit en de rotsformatie loopt geleidelijk over in de savanne.
Bovenop de kopjes is een sjiek Safari Restaurant gebouwd geheel in de stijl van een Afrikaanse 'lodge'. Dit restaurant heeft een capaciteit van 450 zitplaatsen binnen en op de uitgestrekte terrassen in de buitenlucht kunnen nog eens honderden mensen plaatsnemen.
De terrassen in verschillende lagen aangelegd, zodat er een aantrekkelijk hoogteverschil is gecreëerd. Hier rusten bezoekers uit van een aangename wandeling, terwijl zij genieten van het prachtige uitzicht op de savannevlakte. Om helemaal in het thema te blijven, biedt Burgers' Zoo een echte Afrikaanse keuken aan vol exotisch klinkende gerechten en drankjes. Natuurlijk ontbreken de Afrikaanse wijnen niet, net zo min als diverse Afrikaanse soepen en bijvoorbeeld de satés. Buiten op de terrassen is een speciaal uitgiftepunt van de horeca in het ontwerp opgenomen, zodat bezoekers ook van de terrassen gebruik kunnen maken als het Safari Restaurant gesloten is. Via het Safari Restaurant kunnen bezoekers weer terugkeren in / en hun weg vervolgen.
Bovenin het Safari Restaurant bevinden zich twee luxe vergaderruimtes die uitkijken over de savanne en die zijn voorzien van moderne audiovisuele apparatuur. Aan de andere zijde van het restaurant bevinden zich nog eens twee vergaderruimtes, dit maal met uitzicht op de Bush. In combinatie met het reeds aanwezige Auditorium met 450 zitplaatsen en de Foyer waar 600 gasten ontvangen kunnen worden, is er een modern zakencentrum gecreëerd. Diverse grotere en kleinere zakelijke gezelschappen hebben al gebruik gemaakt van deze nieuwe mogelijkheden. Burgers’ Bush, Desert, Ocean en Safari bevinden zich vanuit het zakencentrum gezien onder handbereik en omdat zij (grotendeels) overdekt zijn, vallen plannen niet in het water als het Nederlandse weer het eens laat afweten.
Naast de bouwactiviteiten is ook het landschap zelf danig onder handen genomen. Nu het grootste deel van de nieuwe stallen gereed is gekomen (de 'begane grond' van het hele nieuwbouwcomplex bestaat uit stalruimten en een centrale horecaopslagruimte compleet met vriezers en magazijnen) konden de oude stallen worden afgebroken. De ruimte die hierbij is vrijgekomen, heeft ervoor gezorgd dat de savanne flink kon worden uitgebreid. Allereerst is er een grote drinkplaats gegraven, vlakbij de terrassen. Hier komen de hoefdieren drinken en dit wordt bovendien de nieuwe woonplaats van dieren als pelikanen en flamingo's.
Het afgegraven zand wordt gedeeltelijk gebruikt om enkele heuvels in het landschap aan te brengen en om de gehele savannevlakte verder op te hogen. Zodoende ontstaan er ook binnen het savannegebied afwisselende landschappen. Al naar gelang de natuurlijke behoeften en wensen van bepaalde diersoorten zullen sommige dieren zich straks veelvuldig in de buurt van de heuvels ophouden en andere vaker op de vlakte te zien zijn. De uitbreiding van Burgers' Safari zal dus niet alleen voor de bezoekers een nieuwe uitdaging opleveren, maar zeker ook voor de dierlijke bewoners!
Op 10 maart 2007 was dan eindelijk de grote dag aangebroken! Na vele, vele maanden van voorbereidingen waren de nieuwe stallen van de giraffen zodanig klaar dat de dieren erin konden trekken. Hoe gaat het verhuizen van een giraffeknudde van 15 dieren eigenlijk in zijn werk? Aan het einde van de dag wisten wij het: met heel veel GEDULD!
Al weken was de verhuizing een belangrijk onderwerp van gesprek, bij de verzorgers, de biologen en de bouwers. Het was belangrijk dat de dieren gingen verhuizen, omdat de oude stal zo snel mogelijk daarna afgebroken moest worden. Maar het allerbelangrijkste was toch wel dat het zonder stress voor de dieren moest plaatsvinden.
Giraffen zijn eigenlijk maar gekke dieren. Soms kan het maar zo zijn dat als er op hun normale pad iets ligt dat daar normaal niet ligt, ze daar uren naar kunnen kijken en er niet overheen durven te stappen. Laat staan dat ze zich dan laten verhuizen naar een andere stal! Om een lang verhaal kort te maken: er is een lange corridor gemaakt van bouwhekken van de oude stal naar de nieuwe stal. En vervolgens hebben we de dieren daarheen proberen te lokken. Lokken met takken, geluiden van rammelende brokken, maar vooral veel wachten.
Na verloop van tijd liepen de meeste giraffen in en uit de nieuwe stal, maar twee dieren bleven als laatste over, een soort drempelvrees blijkbaar. Toen die twee dieren, met de nodige overreding, toch uiteindelijk de eerste voet over de drempel hebben gezet was een lange dag van wachten achter de rug en stond de hele groep tevreden in hun nieuwe omgeving. Een hele geruststelling voor alle betrokkenen!
Donderdag 17 oktober is een 32-jarige breedlipneushoorn van Burgers’ Zoo naar dierenpark Le Monde Sa…
17 oktober 2024
Op vrijdag 9 februari om 07.30 uur ontdekten onze dierverzorgers in de stal een pasgeboren Rothschil…
9 februari 2024
Safaripark Beekse Bergen en Koninklijke Burgers’ Zoo hebben twee cheeta vrouwtjes met elkaar geruild…
18 januari 2024