De kangoeroerat is één van de vele knaagdieren uit de woestijn. Diertjes die vooral ’s nachts actief zijn en overdag slapen in een holletje. Deze dieren uit de Desert zijn vrij uniek. Slechts zes dierentuinen hebben deze soort in Europa en niet allemaal zijn ze zo succesvol met de kweek als in Arnhem.
Kangoeroeratten hebben enorme achterpoten en kleine voorpoten. Dit maakt het mogelijk om tot 60 cm ver te kunnen springen. Met zijn lange staart blijft hij in evenwicht. Voor een diertje van ongeveer 10 cm is dat ongeveer 6x zijn eigen lengte. Een mens van 1.80 m moet dan bijna 11 meter kunnen springen om de sprong van een kangoeroerat te evenaren. Een staart van ruim 3 meter zou deze persoon dan in evenwicht moeten houden.
Zoals alle knaagdieren zijn kangoeroeratten dol op zaadjes. Maar welk zaadje hij het lekkerst vindt, is onbekend. Je zou je kunnen afvragen waarom een simpel testje de voorkeur niet duidelijk kan maken. Als in de test echter verschillende typen zaden aan de kangoeroeratten worden aangeboden, dan verdwijnen ze allemaal uit het voerbakje. Proef geslaagd; hij vindt blijkbaar alles lekker. Niets is minder waar! Als later het hok wordt schoongemaakt, worden de zaadjes in allerlei hoeken en gaten weer teruggevonden. Kangoeroeratten zijn namelijk echte verzamelaars. Als er voldoende voedsel is, verstopt hij zijn eten voor slechtere tijden.
In de woestijn is de schaarste van water altijd een probleem. Elk dier en iedere plant heeft zich aangepast aan deze droogte. Als de aanpassing niet succesvol is, dan sterft de soort van de dorst. Een simpele, maar harde wet in de woestijn. Kangoeroeratten hebben vrijwel geen water nodig; zij halen het water dat ze nodig hebben uit het eten. Zelfs de ‘droge’ zaadjes leveren voldoende water op. Belangrijk voor het diertje is om zo min mogelijk water te verspillen. De urineproductie is bijvoorbeeld twee maal zo geconcentreerd als bij de meeste zoogdieren. Zweten doet de kangoeroerat niet. Om niet oververhit te raken in de woestijnwarmte slaapt hij overdag in een holletje. ’s Nachts kruipt hij uit zijn onderkomen en gaat dan op zoek naar eten. Bij een bezoek aan de Desert is de kans dan ook groot dat de diertjes slapen in hun holletje onderin het verblijf.
Foto jonkie: Een jonge kangoeroerat heeft ook al die enorme achterpoten, maar is nog wel wat onbeholpen.
In deze nieuwe reeks artikelen beschrijven we voorbeelden van camouflage in het dierenrijk. Er zijn…
26 januari 2023
Bezoekers in de Desert reageren meestal met een mengeling van bewondering en ontzag als ze de kalkoe…
24 november 2022
De Noord-Amerikaanse boomstekelvarkens hebben in de Desert hun intrek genomen in het voormalige verb…
17 november 2022