De meeste dieren krijgen naast verschillende soorten fruit, groenten, brokken, hooi en luzerne ook takken gevoerd.
Zoveel dieren bij elkaar, hoeveel voedsel gaat er dan wel niet doorheen? En waar komt dat voer allemaal vandaan? Het overgrote deel kopen we in bij verschillende vaste leveranciers. Maar… in het geval van takken worden we van alle kanten geholpen.
De verschillende diersoorten in Burgers’ Zoo hebben allemaal een eigen dieet. Deze diëten zijn aangepast aan de behoeften van de dieren. Zo zijn er dieren die van nature verschillende soorten vruchten eten, dieren die in het wild gras tot zich nemen en dieren die voornamelijk gaan voor de blaadjes, knopjes en twijgjes van verschillende struiken en bomen. In de dierentuin proberen we dit dieet zoveel mogelijk te evenaren. De meeste dieren krijgen naast verschillende soorten fruit, groenten, brokken, hooi en luzerne ook takken gevoerd. Dit vanwege het feit dat veel dieren in het wild ook blad en in veel gevallen bast tot zich nemen. Maar waar halen we deze takken eigenlijk vandaan?
Overal in de dierentuin zijn bomen aanwezig. Wanneer deze moeten worden gesnoeid, worden de takken binnen Burgers’ Zoo verdeeld. Maar wanneer we alleen onze eigen bomen zouden gebruiken om takken voor de dieren te krijgen, zou er geen boom meer overblijven. Vandaar dat we verschillende leveranciers hebben die ons van takken voorzien. Onder deze leveranciers zijn verschillende gemeenten die regelmatig moeten snoeien langs openbare wegen. Ook van hoveniers die bij particulieren thuis snoeien, krijgen we regelmatig takken aangeboden. En dan zijn er nog verschillende vrijwilligersgroepen, waaronder het IVN Arnhem en vrijwilligers van Natuurmonumenten, die voor onze dieren regelmatig hele containers vol snoeien.
Toch is het niet zomaar een kwestie van alle beschikbare takken op een hoop gooien. Ten eerste zijn er takken die de dieren echt niet lekker vinden. De olifanten vinden eik en wilg geweldig, maar halen hun slurf op voor bijvoorbeeld es en esdoorn. Daarnaast zijn er ook takken die giftig zijn voor verschillende dieren. Buiten het feit dat er niet door bezoekers moet worden gevoerd, moeten er dus ook nooit zomaar takken aan dieren worden gegeven. Je weet tenslotte nooit of het betreffende dier er tegen kan!
Een andere plek waar we af en toe takken vandaan halen is de Bush. Gedurende de winter wordt er op verschillende plekken in de Bush gesnoeid en geschikte takken worden verdeeld. Onder andere de brillangoeren zijn hier erg blij mee. Deze apensoort is speciaal uitgerust om blad te verteren en kan zelfs omgaan met takken die voor andere soorten giftig zijn. En de takken uit de Bush zijn toch ook net wat exotischer dan de gewone Hollandse wilg en berk.
Voordat alle lezers die een boom in de tuin hebben staan nu ineens de takken aan Burgers’ Zoo willen doneren… dit is een erg genereus aanbod, maar we kunnen hier helaas niet op ingaan. We krijgen op dit moment zoveel takken aangeboden dat ook onze dieren het niet allemaal op kunnen. Al die extra takken zouden dus ook bij ons helaas worden weggegooid.
Sinds april vliegen er twee opvallende nieuwe vogels in Burgers’ Bush. Het gaat om twee mannetjes zw…
27 augustus 2024
Het jaarthema van 2024 van de Nederlandse Verenging van Botanische Tuinen luidt ‘insecten’. Een soor…
19 februari 2024
Een dierentuin is een boeiende organisatie. De meest uiteenlopende dieren en planten moeten goed ver…
12 januari 2024