Bij ringstaartmaki’s en luipaarden zorgt de moeder ervoor dat de jongen schoon en verzorgd blijven. Bij veel zoogdieren hoort daar vachtverzorging bij. Veel apenmoeders vlooien hun jongen met de handen, maar de meeste zoogdiermoeders likken hun jongen schoon.
Zoveel verschillende kinderen als er zijn, zoveel verschillende moeders! Sommige moeders zijn zo zorgzaam als een zeekoe. Andere moeders zijn met name erg praktisch en zorgen ervoor dat het jong alvast ‘een boterham voor onderweg’ meekrijgt. Zo zijn er moeders die jarenlang voor hun jong zorgen én moeders die nauwelijks tot nooit naar hun jongen omkijken, zodra ze geboren zijn. We hebben moeders die tienduizenden jongen krijgen en moeders die met één jong al meer dan tevreden zijn. Wat voor soort moeder heb jij eigenlijk?
Op dinsdag 21 april om 10.00 uur houden we via Facebook Live Video een quiz met twintig vragen over de artikelen over 'Ouders in het dierenrijk'. Met Kahoot! kunnen jullie thuis deelnemen en een fantastische prijs winnen: een gratis bezoek voor vijf personen aan Burgers’ Zoo (zodra we weer open mogen gaan uiteraard) met een exclusief kijkje achter de schermen bij de neushoorns!
Bij ringstaartmaki’s en luipaarden zorgt de moeder ervoor dat de jongen schoon en verzorgd blijven. Bij veel zoogdieren hoort daar vachtverzorging bij. Veel apenmoeders vlooien hun jongen met de handen, maar de meeste zoogdiermoeders likken hun jongen schoon. Ringstaartmaki’s hebben daarvoor naast hun tong ook speciale tanden in de onderkaak die er als een kam uitzien en ook zodanig werken. Katachtigen, zoals luipaarden, hebben een heel ruwe tong, die de vacht goed doorkamt.
Volwassen tijgers en leeuwen eten vlees, maar als kleintjes drinken ze de eerste paar maanden alleen maar moedermelk. Naast goed en voldoende eten, is ook goed plassen en poepen belangrijk voor een pasgeborene. Moeder tijger of leeuw likt na het zogen de jongen uitgebreid, vooral ook de buik. Door deze buikmassage gaan de kleintjes plassen en poepen. Dat geldt overigens voor meer zoogdieren. Jonge runderen, geiten en schapen worden bijvoorbeeld door hun moeder rond de anogenitaalstreek gelikt, wat het poepen en plassen stimuleert. Apenjongen zitten meestal dag en nacht op moeders. Zonder luiers is dat niet zo fijn, ware het niet dat moeder tijdig het achterwerkje van het kleintje weg tilt; zodoende blijft haar eigen vacht droog en schoon.
Een specifieke soort pijlgifkikker legt telkens één eitje in het veilige kleine waterpoeltje van een bromelia. Alleen, op die plek is maar weinig eten te vinden voor het kikkervisje. Tot het kikkervisje is gegroeid en in een kleine kikker verandert, komt de moeder daarom telkens weer langs om een onbevrucht eitje als voedsel voor het kikkervisje in het poeltje te leggen. Zo’n kikkermoeder moet dus wel heel goed onthouden in welke bromelia’s in het tropisch regenwoud ze haar eitjes heeft gelegd!
Halloween en pompoenen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met een knipoog naar donderdag – 31…
30 oktober 2024
Woensdag 23 oktober 2024 om 13.30 uur presenteert kinderboekenschrijver Paul van Loon samen met Dolf…
23 oktober 2024
Donderdag 17 oktober is een 32-jarige breedlipneushoorn van Burgers’ Zoo naar dierenpark Le Monde Sa…
17 oktober 2024