Darth Vader Plant

Een flinke struik, met mooie kurkachtige bast en (ten dikste) polsdikke stammen. Er zijn ook diverse kleinere twijgjes, waar net zo goed bloeiwijzen aan kunnen groeien. De kleur van de stam is lichtbruin tot grijs en de bladeren zijn vrij groot, leerachtig en met duidelijke nerven. Wat blad en bast betreft, lijkt deze pijpbloem een beetje op de verwante boomaristolochia. Het meest opvallende van deze pijpbloem is de bloeiwijze; het zijn kleine paddestoelachtige bloempjes, met een net zo dieprode kleur als de boompijpbloem, maar dan met twee witte ‘gaten’ aan de voorkant, die heel erg op ogen in een gezicht lijken. De Engelse naam voor deze plant is dan ook de Darth Vader Plant, want de bloeiwijzen lijken zeer op het masker van Darth Vader uit Star Wars. De zijkanten van de bloeiwijze zijn wit geaderd en de rode gedeelten lijken gemaakt van vettig rood leer. De ‘gaten’ in de voorzijde zijn de doorgangen voor de bestuivers, waarachter de pijpvormige buis begint. Daarin worden, net als in andere pijpbloemsoorten, vliegende insecten een tijdje vastgehouden. De bloem ruikt naar rottend vlees, maar minder doordringend dat bij de reuzenpijpbloem.

Eigenschappen van de Darth Vader Plant

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Deze struik klimt graag een beetje omhoog en maakt daarom gebruik van de beplanting om de struik heen. Bij ons in de Bush kun je ook zien dat veel twijgen en takken van de Darth Vader Plant lekker op omliggende bomen en struiken hangen. Hij bloeit op ooghoogte, maar ook op enkelhoogte. Als je niet uitkijkt, stap je zo per ongeluk op deze delicate bloeiwijzen. De plant heeft vochtige lucht nodig en goed doorlatende grond. Hij heeft niet veel zonlicht nodig en kan ook goed tegen schaduw. Met zijn aasgeur trekt hij zijn bestuivers aan.

Wist u dat?

  • Er bestaan wel 300 soorten pijpbloemen, waarvan we er in de Bush ongeveer 20 hebben. Wat ze bijna allemaal gemeen hebben is een bloeiwijze met donkerrode elementen én een nogal vies luchtje. Maar ze zijn wel zo mooi dat we ze dat luchtje makkelijk vergeven.
  • De Darth Vader Plant heeft natuurlijk een bijzondere bloeiwijze, maar waarom is ‘ie nou zo gek? Eén van de dingen die deze bloem echt mist zijn kelkbladeren. Dat zijn de bladeren die opengaan voordat de kroonbladeren opengaan en dat hebben de meeste bloemen. Maar dat heeft deze pijpbloem dus helemaal niet.
  • Dit is een struik, maar het is ook een klimmer. Gek hè? Hij heeft een struikachtige vorm, maar tegelijkertijd maakt hij ook twijgen (of ranken eigenlijk) die zich om andere takken en stammen heen krullen.
Plant-dier-relatie

Plant-dier-relatie

Dit heeft de Darth Vader Plant met andere pijpbloemen in de Bush gemeen: hij ruikt naar rottend vlees en daarmee trekt hij voornamelijk vliegen, zijn hoofdbestuivers, aan. En net als bij de boomaristolochia en de reuzenpijpbloem, blijven ook bij de Darth Vader Plant de bestuivers een tijdje in de bloeiwijze gevangen zitten. Ze worden aangetrokken door de geur, lopen de witte ‘gaten’ in, waar zich plakkerige haartjes bevinden, en komen zo gemakkelijk achterin de bloeiwijze terecht, in het pijpvormige gedeelte, alwaar ze de bloem bevruchten. Bij ons in de Bush vliegen die specifieke bestuivers niet en toch hebben we af en toe een bestoven bloeiwijze en zelfs een zaaddoos bij diverse pijpbloemsoorten. Waarschijnlijk helpen de mieren bij ons ook een handje. Wat dat betreft is het wel handig dat diverse soorten pijpbloemen redelijk laag bij de grond groeien, want daar lopen de meeste mieren.

Gebruik door de mens

De meeste pijpbloemsoorten zijn giftig en er is dan ook geen specifiek gebruik door de mens bekend. Wel is deze pijpbloem best geliefd vanwege zijn bizarre uiterlijk. Vandaar dat mensen de Darth Vader Plant wel redelijk vaak ook thuis proberen te kweken. Dan moet je wel echt een kasje hebben!

Bedreiging & bescherming

De Darth Vader Plant is niet geëvalueerd volgens de criteria van de IUCN. Het is lastig om daarvan af te lezen of de plant in gevaar is of niet. Het verspreidingsgebied van deze pijpbloemsoort is niet al te groot, maar tegelijkertijd is het ook een geliefde plant om thuis op te kweken. We moeten nog meer informatie hebben om een helder beeld te hebben van de eventueel bedreigde status van deze plant.

De Darth Vader Plant in Burgers’ Bush

De Darth Vader Plant in Burgers’ Bush

We hebben deze plant op twee plekken staan in de Bush, namelijk aan het pad richting het Safari Meeting Centre (in de bocht aan de rechterkant) en aan de rechterkant van de betonnen trap aan de Ocean-zijde van de hal (wederom in de knik aan de rechterkant, tegen de muur aan).