Kleinklauwotter
Burgers' Bush

Kleinklauwotter

Aonyx cinereus

Verspreiding Zuid- en Zuidoost-Azië
Gewicht 4 kg
Draagtijd 2 maanden
Leefwijze familiegroepen
Worpgrootte 2 per keer
Leeftijd 15 jaar
Voedsel kreeftachtigen, schelpdieren en vis
Bedreiging kwetsbaar
Plek in het dierenrijk

Kleinklauwotters zijn de kleinste van de 13 soorten otters. Otters zijn kleine roofdieren en ze behoren tot de familie van de marters. Binnen Burgers’ Zoo zijn de stinkdieren in de Desert hun nauwste familie.

Bijzonder gedrag

Kleinklauwotters zijn speelse, actieve en vrij luidruchtige dieren. Deze ottersoort kan maar liefst twaalf verschillende geluiden produceren en ze laten zich ook vaak horen! Omdat otters hun territorium markeren met ontlasting en afscheidingen uit geurklieren, kan men de aanwezigheid van de otters ook heel goed ruiken.

Over de voortplanting

Otters voelen zich zowel aan het land als in het water thuis. De jongen worden echter altijd aan land geboren, in een goed beschermde hol. Pasgeboren otters zijn blind en hulpeloos. Pas op de leeftijd van ongeveer twee maanden verlaten ze hun geboortehol. Beide ouders dragen zorg voor de jongen.

Eén met de natuur

De kleinklauwotter komt in tal van leefgebieden voor, zoals langs rivieren in regenwouden, bij moerassen en in mangrovegebieden. In sommige regio’s hebben ze zich zelfs aangepast aan de nabijheid van mensen. Ze leven nu soms naast rijstvelden. Otters voeden zich met vissen, kreeftjes en insecten in de natte rijstvelden en ze voorkomen zo dat sommige dieren in de ‘rijstpaddies’ een plaag worden. Daar zijn de rijstboeren blij mee; maar dat de otters bij het zoeken naar voedsel ook wel eens hun rijstplantjes vernielen, is wat minder.      

Bedreiging en bescherming

Er wordt gelukkig niet veel gejaagd op deze otters. Omdat de wilde natuur in  Azië echter over het algemeen onder druk staat, neemt ook de populatie van deze soort af. Daarom wordt ze inmiddels door natuurbeschermers als kwetsbaar beschouwd. In dierentuinen worden kleinklauwotters vaak gehuisvest en planten ze zich gemakkelijk voort.

Wist u dit al over kleinklauwotters?
  • Deze Aziatische otters hebben aan hun handjes zeer korte nageltjes. In tegenstelling tot de andere ottersoorten eindigen hun zwemvliezen tevens al tussen hun eerste en tweede vingerkootje. Hierdoor zijn hun vingertoppen bewegelijk; onder water tasten de otters dus vooral naar hun prooidieren.
  • De vacht van otters is bijzonder dicht en wordt vettig gehouden voor afscheiding uit klieren. Op die manier blijft de huid van de otters zelfs bij een duikgang droog. De vacht als de otter weer aan land gaat, lang nat uit – daarvan stamt waarschijnlijk de uitdrukking ‘zweten als een otter’!
  • Jonge otters kunnen niet van zelf zwemmen. Als ze oud genoeg zijn om de omgeving te verkennen, geven de ouders ze als het ware zwemlessen.
De kleinklauwotters in het Park

In Burgers’ Zoo bewonen de kleinklauwotters een verblijf in het Aziatisch gedeelte van de Bush. Wie langs hun verblijf loopt, zal vaak de typerende muskuslucht van deze diertjes waarnemen. Zoals in de natuur vormt ook bij onze otters in de Bush en ouderpaartje de basis van een familiegroep.

De otters worden drie keer per dag gevoerd, meestal staan rundvleesstukjes of stukjes paardenvlees op het menu. Ook krijgen ze soms kreeft; daar zijn ze vrij intensief mee bezig voordat ze het lekkere kreeftenvlees van de schalen hebben ontdaan. Op die manier kun je bij dieren verveling voorkomen.

De jachtinstinct is bij kleinklauwotters aangeboren; dus ook al krijgen otters voldoende van de verzorgers te eten, de vrij vliegende vogels in Bush kunnen beter een beetje uitkijken voordat ze in het otterverblijf landen. Want de otters zien er gezellig uit, maar het blijven roofdiertjes!

Kleinklauwotter op social media


Foto's en video's uit het park


We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement