Plek in het dierenrijk

Suikervogels zijn heel kleine vogels met prachtige kleuren en een lange, gebogen snavel. Wat dat betreft lijken ze wel op kolibries, maar daar zijn ze geen familie van. Omdat suikervogels net als kolibries vooral nectar eten, zijn ze in de loop van miljoenen jaren veel op elkaar gaan lijken. Dit fenomeen noemt men parallelle evolutie. Suikervogels behoren tot de ongeveer 250 leden tellende groep van de tangara’s. Hun nauwste familie in Burgers’ Zoo is daarmee de rode tangara in de Bush.  

Eigenschappen van de Purperen suikervogel

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

Deze vogeltjes hebben door hun lange snavel wat moeite om de veren op hun borst of nek schoon te houden; hun snavel is gewoon té lang om daar een poetsbeurtje uit te kunnen voeren! Suikervogels krabben zich daarom opvallend vaak met hun poten en ze schudden ook vaak hun veren uit. 

Wist u dit al over purperen suikervogels?

 • De mannetjes van deze soort zijn oogverblindend paarsblauw, de vrouwtjes zijn groen op de rug, met een lichtere borst en oranje in het gezicht. Jongen van beide geslachten lijken in het eerste levensjaar op wat flets gekleurde vrouwtjes.
 • De poten van de purperen suikervogel zijn knalgeel en toch is de ‘geelpootsuikervogel’ een net iets andere soort, met dezelfde kleuren maar een iets kortere snavel. 
 • De purperen suikervogel is klein maar dapper! Als hij overdag een rustende kleine uil spot, gaat het hele groepje deze nachtvogel pesten!
Over de voortplanting

Over de voortplanting

Purperen suikervogels broeden maar enkele maanden in het jaar. Naargelang waar ze binnen hun verspreidingsgebied leven, kan dit in april t/m juni of in oktober t/m december zijn – het hangt ervan af, wat de exacte klimaatomstandigheden en het seizoensgebonden voedselaanbod ter plaatse zijn!

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Purperen suikervogels foerageren graag in groepjes, vaak zelfs in groepjes bestaand uit meerdere verschillende soorten vogels, vaak andere tangara’s. Wel een dozijn vogels trekt dan met elkaar op, op zoek naar voedsel in de kruinen van regenwoudbomen. Het handige van zo’n gemengde groep vogels is dat iedereen wel op gevaar let en tijdig waarschuwt, maar dat andere soorten tangara’s net iets anders eten en er daarmee minder voedselconcurrentie heerst.

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

Gelukkig is deze mooie vogelsoort niet bedreigd. Ze leven het liefst in tropische bossen, maar stellen geen al te hoge specifieke eisen aan hun bosgebied. Ze kunnen zich makkelijk aanpassen en komen ook in tuinen en langs bosranden voor.

 • <

  <Onbekend >

  >
 • <

  <Niet bedreigd >

  >
 • <

  <Bijna bedreigd >

  >
 • <

  <Kwetsbaar >

  >
 • <

  <Bedreigd >

  >
 • <

  <Ernstig bedreigd >

  >
 • <

  <Uitgestorven in het wild >

  >
 • <

  <Uitgestorven >

  >

Nieuws over de Purperen suikervogel

De purperen suikervogels in de Bush

Deze mooie vogeltjes leven vrij in de Bush. Soms zie je ze aan een bloem nectar drinken, ze krijgen echter ook kunstmatige nectar in speciale bakjes aangeboden. Ze vliegen best vaak vrij hoog, vlak onder het dak. Goed zoeken, dus!