Sinds kort is er een nieuwe vissoort in Burgers’ Zoo te bewonderen. De pacu’s hebben hun plekje in de kaaimannenvijver in de Bush moeten afstaan voor deze zilverkleurige, langgerekte en ongeveer één meter lange nieuwkomers. Het gaat om twee zilveren arowana’s (Osteoglossum bicirrhosum) die eind februari gearriveerd zijn.
Wie de vorm van een zilveren arowana bekijkt, zal meteen begrijpen dat deze vis gebouwd is voor een leven net onder het wateroppervlak. De bovenkant van zijn lijf lijkt recht afgesneden en zijn mondspleet is ‘bovenstandig’, dus helemaal naar boven gericht. Ook de twee korte baarddraden wijzen naar boven en betasten als het ware het wateroppervlak van onderen als de vis zwemt. De arowana zoekt zijn voedsel dan ook vooral vlak onder het wateroppervlak en in de luchtruimte erboven. Hij eet naast kleine visjes en garnaaltjes ook alles wat pootjes heeft, in zijn bek past en binnen zijn reikwijdte komt!
De reikwijdte is voor een arowana behoorlijk groot! Arowana’s kunnen namelijk als ware kunstenaars uit het water springen, tot anderhalve meter hoog! In de vlucht pakken ze op bladeren zittende insecten, of zelfs een jonge vogel uit een nest dat net te dicht bij het water gebouwd is. Aan deze acrobatische lenigheid dankt de arowana zijn bijnaam ‘wateraap’. Net als de in hetzelfde Amazone-gebied levende apen, houdt ook de zilveren arowana van gezelligheid. De arowanasoorten uit Australië en Afrika stellen gezelschap niet op prijs, maar onze soort kan het goed vinden met andere grotere vissoorten en zeker ook met soortgenoten. In de kaaimannenvijver zult u onze twee zilveren arowana’s meestal dicht bij elkaar vinden, want ze zoeken elkaars nabijheid op en zwemmen prachtig parallel.
We weten niet helemaal zeker wat het geslacht van ons tweetal arowana’s is. Maar de dierverzorgers hebben sterk het vermoeden dat het om een mannetje en een vrouwtje gaat. Want één van de twee heeft – heel letterlijk – een wat grotere bek. En dat is kenmerkend voor de mannetjes bij deze vissoort. Deze anatomie is zeer functioneel. Zilveren arowana’s zijn namelijk muilbroeders en het hoeden van het kroost is de taak van het mannetje. Het vrouwtje legt een aantal eitjes op zandgrond, waar het mannetje ze bevrucht. Dan neemt hij de eieren in zijn mond, waar ze het hele ei- en larvenstadium blijven. Pas na zo’n twee maanden zit de broedzorg erop en dan zijn de jonge vissen al ongeveer tien centimeter lang. De mannetjes hebben dus best lang hun mond behoorlijk vol!
De twee arowana’s van Burgers’ Zoo zijn uit Artis gekomen, waar zij een conflict hadden met de grotere arapaima’s. Daarom zocht men elders een nieuwe plek voor de arowana’s. Ook particulieren zoeken soms een nieuwe plek voor hun arowana’s, als de ooit zo klein in een vissenzaak gekochte exemplaren enorm uit de kluiten gewassen zijn!
Sinds april vliegen er twee opvallende nieuwe vogels in Burgers’ Bush. Het gaat om twee mannetjes zw…
27 augustus 2024
Het jaarthema van 2024 van de Nederlandse Verenging van Botanische Tuinen luidt ‘insecten’. Een soor…
19 februari 2024
Een dierentuin is een boeiende organisatie. De meest uiteenlopende dieren en planten moeten goed ver…
12 januari 2024