Marianne Bruurmijn is erg leergierig en gaat bijvoorbeeld ook als 'Expert in de Klas' regelmatig naar basisscholen om te vertellen over Burgers' Zoo. Vandaag lopen met een gids door de Ocean.
Bezoekers van Burgers’ Zoo zien regelmatig groepen mensen op pad gaan door de Bush, de Ocean of bijvoorbeeld de Mangrove onder leiding van een enthousiaste man of vrouw in een lichtgroene jas. Vaak houdt deze dierentuingids even stil om de toehoorders op een detail te wijzen, of even kort wat te vertellen over die kleurrijke bloem of tropische vogel vlak naast het pad. Op andere locaties bemannen gidsen informatiestands, waar ze verhalen vertellen over dieren en natuur naar aanleiding van allerlei uitgestalde voorwerpen. Wie zijn deze gidsen en wat drijft hen? Hoe word je eigenlijk gids in Burgers’ Zoo? En wat vertellen ze zoal aan onze bezoekers? In deze zesde editie gaan we met een gids naar de Ocean en stellen we Marianne Bruurmijn voor!
Marianne Bruurmijn (62) uit Ede is in september 2013 gestart met een opleiding tot activiteitenbegeleider. Vervolgens heeft ze een cursus als rondleider gevolgd. Marianne is erg leergierig en gaat bijvoorbeeld ook als ‘Expert in de Klas’ regelmatig naar basisscholen om te vertellen over Burgers’ Zoo. Momenteel volgt ze de cursus over de Desert in verband met de musical in de zomermaanden. Marianne heeft ruim 42 jaar in het onderwijs gewerkt, waarvan maar liefst 32 jaar op dezelfde school. Ze heeft altijd als kleuterjuf gewerkt, want daar ligt echt haar hart. De afgelopen 6 jaar heeft ze op een school in een nieuwbouwwijk van Ede gewerkt. Als ze wat doet, dan gaat ze er ook voor de volle honderd procent voor en wil ze het graag echt goed doen. Deze eigenschap typeert haar karakter.
Marianne en haar man hebben heel lang een abonnement gehad op ons park. Toen ze net van een reis naar Afrika terug waren gekomen, wilden ze de dieren graag nog eens in Burgers’ Zoo gaan bekijken. Regelmatig gingen ze op zondagochtend met een rondleiding mee, die vanaf het pinguïnprieeltje vertrok. Het werk van zo’n dierentuingids leek haar wel wat! Toen ze door omstandigheden plotseling wat extra tijd ter beschikking kreeg, besloot ze om zich aan te melden voor de opleiding tot dierentuingids. En dat bevalt haar uitstekend!
Gevraagd naar wat de Ocean voor haar zo bijzonder maakt, vertelt Marianne dat ze het gedrag van de dieren en de talloze voorbeelden van samenwerking, vormen van symbiose, tussen diersoorten heel fascinerend vindt. Bezoekers die ze rondleidt, reageren vaak razend enthousiast als ze de Ocean voor het eerst zien: “Geweldig! Echt heel mooi vormgegeven!” Het is sowieso erg goed om te ervaren dat gasten ontzettend positief op de ecodisplays reageren. Niet alleen in de Ocean, maar bijvoorbeeld ook in de Mangrove, waar Marianne regelmatig als gids te vinden is. Zo zag ze op een dag een mevrouw die echt even emotioneel werd toen ze de Mangrove binnenkwam, zo mooi vond ze het.
Als er kinderen met haar groep meelopen, vraagt ze wel eens of ze weten hoeveel water er in de Ocean zit? En om het antwoord concreet te maken, vraagt ze hen dan hoeveel bezoekers er allemaal met een Dopper-flesje water zouden moeten komen om de Ocean met water te vullen, als die helemaal leeg zou zijn. Kinderen krijgen dan een helder beeld om wat voor een enorme watermassa het eigenlijk gaat. Of ze vertelt kinderen dat de driebandanemoonvissen, wereldwijd beroemd geworden door de film ‘Finding Nemo’ uiteraard, allemaal als mannetjes ter wereld komen. Hoe gaat het vervolgens dan verder? Dat zijn enkele voorbeelden die kinderen en volwassenen vaak erg aanspreken en die als vanzelf de nieuwsgierigheid opwekken om meer te willen weten.
Ook het levende koraalrif heeft een speciale plek in Mariannes hart veroverd. Koraal is allereerst heel bijzonder, natuurlijk. Want wat is koraal nu precies? Die vraag levert regelmatig kleurrijke antwoorden en fantasierijke vindingen op! Heel interessant is het feit dat de condities perfect moeten zijn, omdat het koraal zo gevoelig is. Dat je bijvoorbeeld de groeipunten kunt aanwijzen, waardoor we zien dat het koraal nog altijd groeit. Die kwetsbaarheid en die gevoeligheid voor de leefomstandigheden leiden het verhaal vanzelf naar de kwestie wat nu eigenlijk het grote gevaar vormt voor het koraal? En wat kunnen wij als mensen hieraan doen? Ook voor de barracuda heeft Marianne een zwak. Hoe deze efficiënte roofvis zich uit stand met een topsnelheid naar voren kan katapulteren om een prooi te verschalken. Heel bijzonder!
Lopend door de Ocean ziet Marianne overal aanknopingspunten voor haar verhaal: de koraalduivels bijvoorbeeld, die in het Caribische gebied een plaag vormen als invasieve exoot en daar actief bejaagd worden als voorbeeld van de schade die mensen vaak aanrichten in de natuur. Of de enorme haaienruit, die jong en oud altijd weer enorm weet te boeien. En zo vertelt ze moeiteloos verder over een kind uit haar klas, dat het heel leuk zou vinden als zijn juf hem en zijn vriendjes zou rondleiden tijdens zijn verjaardagsfeestje in Burgers’ Zoo. Marianne had toen foto’s van diverse vissen uitgeprint, die vrijwel altijd te spotten zijn. Ze gaf de kinderen de opdracht om de vis op de foto te zoeken bij een bepaald bassin en zodra dit gelukt was, zou zij er iets over vertellen. Dit interactieve zoekspelletje viel erg in de smaak bij de jonge kinderen en daarom past Marianne het wel eens vaker toe als ze jonge kinderen in de Ocean mag rondleiden. Ze zijn dan heel actief en enthousiast bezig en worden als vanzelf in het verhaal gezogen. Ook bij rondleidingen in de Safari werken de foto’s erg goed bij jonge kinderen.
Wanneer ze er in andere delen van het park een individuele diersoort uit pikt, vindt ze de olifant een erg fascinerend dier. Allereerst natuurlijk omdat een olifant zo groot is en zo’n bijzondere leefwijze heeft. Vervolgens kun je bijvoorbeeld vertellen wat een olifant allemaal kan met zijn slurf. En zo merk je al snel dat er heel veel over deze dieren te vertellen valt. Het verhaal van onze twee bejaarde dames die in Arnhem van hun oude dag mogen genieten, spreekt haar tenslotte ook erg aan.
Naast haar hobby als dierentuingids heeft Marianne vroeger met haar man heel veel verre reizen gemaakt. Tegenwoordig reizen ze hoofdzakelijk binnen Europa en gaan ze bijvoorbeeld graag in Duitsland fietsen. Dit jaar hebben ze echter ook een bezoek gebracht aan het natuurbehoudsproject van Burgers’ Zoo in Belize. Een fantastische reis, waar ze met heel veel plezier aan terug denkt: snorkelen over het tropisch koraalrif, waarbij roggen en haaien vlakbij langs zwemmen, of bijvoorbeeld het spotten van zeekoeien. Het opvangcentrum voor zeekoeien heeft ook veel indruk gemaakt op Marianne, omdat daar zo’n uitstekend werk wordt verricht voor deze bijzondere diersoort. Sinds ze gids is in Burgers’ Zoo merkt ze bij zichzelf dat ze veel meer bezig is met natuurbehoud en zich veel bewuster is geworden hoe kwetsbaar de natuur is. Met een glimlach zegt ze dat ze bovendien steeds fanatieker wordt om zich in te zetten ten bate van natuurbehoud.
Een hele andere hobby van deze bezige bij is geocaching. Schertsend omschrijft ze dat als ‘schatzoeken voor volwassenen’. Met behulp van GPS ga je op zoek naar een voorwerp dat iemand ergens heeft verstopt, terwijl je onderweg vaak diverse puzzels moet oplossen. Soms ontvang je ook hints. Natuurlijk heeft ze ook in Belize aan geocaching gedaan en op veel van hun andere reizen: tot helemaal in China toe! Fietsen en wandelen doen Marianne en haar man ook erg graag. Ze zijn bijvoorbeeld veel te vinden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Tenslotte sport Marianne graag. Ze heeft altijd veel gehockeyd en aan zeezeilen gedaan. Tegenwoordig gaat ze twee keer per week naar de sportschool en gaat ze wekelijks met haar man stijldansen. “Ik ben nu eenmaal niet iemand die goed kan stilzitten”, verklaart Marianne monter haar vele hobby’s.
Wat maakt een rondleiding tot slot geslaagd voor Marianne? “Wanneer bezoekers opmerken dat ze nu toch echt heel anders door de Ocean lopen bijvoorbeeld. Wanneer je de oprechte verwondering en bewondering bij je gasten constateert. Mensen zijn een dag uit en moeten het allereerst naar de zin hebben. Als je er daarbij in slaagt om hen ook echt wat mee te geven; dat ze echt wat geleerd hebben: dan vind ik dat de rondleiding is geslaagd.”
Burgers’ Zoo wil de passie, verwondering en bewondering voor dieren en natuur graag overbrengen op de bezoekers. Dierentuingidsen spelen hierin een heel belangrijke rol. We hopen dan ook dat Marianne haar enthousiasme nog lang met onze gasten wil blijven delen!
Mee met een gids naar...
Als bezoeker van Burgers' Zoo zie je regelmatig groepen mensen op pad gaan door de Bush, de Ocean of de Mangrove onder leiding van een enthousiaste gids in een lichtgroene jas. In deze rubriek 'mee met de gids naar' stellen wij onze gidsen voor.
Een reusachtige roodkleurige draak met een lengte van 5,3 meter, een vleugelspanwijdte van 5,5 meter…
4 dagen geleden
Koninklijke Burgers’ Zoo is door Michelin bekroond met twee Michelinsterren. In de Michelin Reisgids…
26 september 2024
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024