Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Moerasorchidee
Terug

Moerasorchidee

vrijdag, 22 februari 2019
Moerasorchidee

Van de tropische planten in de Bush zijn de orchideeën toch wel hele speciale planten. De familie van de orchideeën is één van de soortenrijkste families van het plantenrijk. Ze hebben een onvoorstelbare verscheidenheid in vorm ontwikkeld en bestaan uit meer dan 21.000 beschreven soorten. Om een idee te geven, dit zijn twee maal zoveel soorten als er vogelsoorten zijn en vier maal zoveel soorten als er zoogdieren zijn. Daarnaast bestaan er vanwege de prachtige bloeiwijze van orchideeën ook veel kweekvormen.

Vorm

Zo groot als de verscheidenheid is van de verschillende orchideeënplanten, zo groot is uiteraard ook de verscheidenheid aan bloemen. Opmerkelijk is vooral het onderste kroonblad dat vaak de vorm van een lip heeft en daarom ‘labellum’ heet. Bij orchideeën is dit vaak een prominent aanwezig deel van de bloem. De vorm van de bloem is vaak aangepast op de dieren die voor de bestuiving zorgen, meestal insecten. Zo zijn er tropische orchideeën die sprekend op vrouwelijke bijen lijken en daardoor bestoven worden door de mannelijke bijen.

Bedreiging

Op het moment van schrijven staat er een prachtige orchidee te bloeien in de Bush. Het gaat hier om de moerasorchidee (Phaius tancarvilleae). Dit is een orchidee die zijn natuurlijke vindplaats heeft in China, Zuidoost-Azië en Australië. Deze orchidee is een terrestrische soort en leeft dus op de bodem. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze orchidee zijn leefgebied in nat regenwoud of grasland. Het is een soort die bedreigd wordt in het wild vanwege het illegaal verzamelen van deze planten, maar ook door de aanleg van drainages voor landbouwgronden.

Talrijk

Zo zeldzaam als deze plant is in zijn natuurlijke leefomgeving, zo veel voorkomend is hij op Hawaï en in Florida. De moerasorchidee is daar geïntroduceerd als kamerplant. Dat deze orchidee het zo goed doet, bijvoorbeeld op Hawaï, is op zich bijzonder want de bestuivers van deze planten zijn natuurlijk niet meegekomen met de kamerplant. Hoogstwaarschijnlijk worden deze planten bestoven door bijen die geïntroduceerd zijn vanuit Mexico. Dit heeft er voor gezorgd dat dit een algemeen voorkomende plant op Hawaï is geworden.

Bloeiwijze

Dat deze plant gekweekt wordt, is wel logisch: de bloeiwijze is namelijk spectaculair. Het is een lange verticale stengel, die wel twee meter kan worden met daaraan de bloemen. Elke stengel draagt maximaal zestien bloemen, elk met vier bloemblaadjes die van voren bruin en aan de achterkant wit gekleurd zijn.

Vruchtbaarheid bevorderend

Op Nieuw Guinea worden de bloemen over vuur gerookt en opgegeten, als een middeltje dat de vruchtbaarheid bevordert. Of deze bloemen ook daadwerkelijk deze werking hebben, weten we niet. Het is dus beter om deze bloemen alleen te bewonderen in de Bush. De planten staan onder andere te bloeien in het rijstveld. 

Reacties


Meer nieuws


Tropische dromen onder kokospalmen

Tropische dromen onder kokospalmen

vrijdag, 31 juli 2020

Wie aan tropische strandvakanties denkt, denkt aan palmen. En dan vast en zeker aan de meest bekende uit deze 2600 soorten omvattende familie: Cocos nuctifera, de kokospalm.

Lees meer
Twee leeuwen geboren op zomeravond

Twee leeuwen geboren op zomeravond

dinsdag, 28 juli 2020

Voor de ogen van bezoekers heeft een leeuwin maandagavond 27 juli op het oog gezonde welpen ter wereld gebracht! De ervaren moeder baarde en plein public
. De jongen blijven komende 6 weken achter de schermen.

Lees meer

Belangrijke informatie

In ons park nemen we verschillende maatregelen om de gepaste afstand van 1,5 meter te kunnen garanderen. Zo hanteren we een maximum aantal bezoekers per dag. Om dit maximum te bewaken, is het noodzakelijk dat alle bezoekers (ook abonnementhouders) op voorhand online toegang tot het park reserveren.