Koninklijke Burgers’ Zoo mag sinds de oprichting van de Green Key in 2004 trots de gouden gradatie voeren. De Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en de zakelijke markt. De Green Key is opgebouwd uit een aantal verplichte normen en een aantal optionele normen. De mate waarin een organisatie ook aan de optionele normen voldoet, bepaalt of die organisatie de gradatie brons, zilver of goud krijgt toegekend.
Het internationale keurmerk beoordeelt het duurzaam ondernemen van een organisatie op de volgende terreinen: management (voldoen aan regelgeving), communicatie, maatschappelijke betrokkenheid, water, reiniging, afval, energie, bouwen en groen, mobiliteit gasten en medewerkers, eten en drinken, inkoop en textiel. In een reeks artikelen over duurzaam ondernemen in Burgers’ Zoo komt elke maand een concreet praktijkvoorbeeld aan bod.
Burgers’ Zoo staat internationaal bekend om de zogenaamde ecodisplays: specifieke natuurgebieden worden zeer natuurgetrouw nagebootst, waarbij dieren vaak in grote vrijheid leven temidden van duizenden planten. Enkele van deze ecodisplays zijn echter warmtebehoeftig, zoals de Bush (tropisch regenwoud) en de Mangrove (zoutwater vloedbos). Andere ecodisplays zijn ook warmtebehoeftig zoals de Ocean (tropisch koraalrif), maar daar moet bovendien regelmatig gekoeld worden, met name in de zomer. De temperatuur van het levende koraalrif varieert door het jaar heen van 24,5 graden Celsius in de winter tot 26,5 graden Celsius in de zomer. Vanwege de enorme lampen is het vaak nodig om te koelen. Het is heel belangrijk dat temperatuurveranderingen geleidelijk verlopen, want anders krijg je dezelfde problemen als in de natuur waar riffen door klimaatopwarming afsterven.
Burgers’ Zoo wil zo zuinig en duurzaam mogelijk omspringen met de benodigde energie. Daarom werken we met een WKO: een warmte/koude-opslaginstallatie. In de zomer is er een overschot aan (natuurlijke) warmte in de Bush en de Mangrove. Deze overtollige energie slaan we op in een ondergronds waterreservoir. In de winter is er juist extra behoefte aan energie om de temperatuur op peil te houden en dan kunnen we de opgeslagen warmte omhoog pompen, die nog maar gedeeltelijk extra verwarmd hoeft te worden. Hiermee besparen we een hoop energie per jaar.
In de winter is er een natuurlijk overschot aan kou. Dat overschot slaan we eveneens op, zij het in een ander ondergronds waterreservoir. Met name in de zomer moet de Ocean extra gekoeld worden om de temperatuur niet te hoog op te laten lopen. Dan komt de opgeslagen kou natuurlijk zeer goed van pas! Hierdoor realiseren we opnieuw een belangrijke energiebesparing.
Tot slot hebben we op het dak van het Safari Meeting Centre een heus eigen ‘zonnepanelenpark’ aangelegd. Met de energie die deze zonnepanelen jaarlijks opwekken, kunnen we alle elektrische apparatuur (pompen, verlichting, filtersystemen) in de Mangrove laten werken én dan houden we nog een aardige energievoorraad over voor andere doeleinden op ons park! De hierboven reeds genoemde WKO verzorgt het verwarmen en (op zeer warme dagen) koelen van de Mangrove op duurzame wijze.
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
3 september 2024
Vanaf de oprichting van de Europese Dierentuinvereniging EAZA is Burgers’ Zoo al lid van deze organi…
2 september 2024