De Bush: een paddenstoelenparadijs!
Terug

De Bush: een paddenstoelenparadijs!

vrijdag, 14 april 2017
De Bush: een paddenstoelenparadijs!

Burgers’ Bush is een bijzonder ecosysteem dat de dierverzorgers, plantenverzorgers en biologen deels bewust beheren en beïnvloeden, maar waar de natuur deels ook zelf haar gang gaat. Zo leven in de Bush pakweg 55 soorten gewervelde dieren en zo’n 1500 soorten planten. Deze soorten behoren allemaal ‘tot de collectie’; ze zijn dus doelbewust in de Bush geplaatst. Daarnaast leven er ook nog tal van ‘spontaan gekomen’ slakjes, pissebedden en miljoenpoten in de Bush. En de Bush is met zijn vochtige warmte ook een waar paradijs voor fungi: schimmels en paddenstoelen!

Driehonderd soorten met hoed en steel

Menno Boomsluiter, landelijk coördinator van het paddenstoelenmeetnet, is tevens frequent bezoeker van Burgers’ Zoo. Uiteraard kijkt hij met heel andere ogen naar de Bush dan de gemiddelde dierentuinbezoeker. Hij schat dat er wel zo’n driehonderd verschillende soorten schimmels in de Bush zouden kunnen voorkomen. Een groot deel daarvan zijn ‘hogere schimmels’ met een ‘hoedje op een steeltje’ als vruchtlichaam. 

Een nieuwe soort?

De meerderheid van de in de Bush levende paddenstoelen is van Europese komaf. Maar uiteraard zitten er ook exoten tussen, die bijvoorbeeld in potaarde met planten uit kwekerijen en andere kassen zijn meegekomen. Soms is het niet gemakkelijk om erachter te komen om welk paddenstoeltje het nu gaat. En dan kan het wel eens voorkomen dat de heer Boomsluiter overleg heeft met andere kenners, zelfs tot in San Francisco aan toe! Een enkele keer betreft het zelfs een voor de wetenschap nieuwe soort. Hierover kunnen alleen DNA-monsters uitsluitsel geven. Totdat iemand echt aan de slag gaat met de DNA-analyse wordt het materiaal opgeslagen in de GenBank, een internationale verzameling van genetische data.

Officiële Nederlandse naam

In Nederland is veel kennis over paddenstoelensoorten aanwezig: de Mycologische Vereniging kent maar liefst duizend kundige amateurs vol passie. Per jaar worden er nog steeds zo’n zeventig soorten voor het eerst in Nederland aangetoond, waarvan de meeste van elders al bekend zijn. Deze soorten krijgen dan ook een passende Nederlandse naam. Twee in de Bush gevonden paddenstoelen kregen recentelijk een Nederlandse naam, verzonnen door Menno!

De ‘kasgeweizwam’ (Xylaria arbuscula) leeft op dood hout en lijkt in de Bush niet het hele jaar door te zien te zijn. De geweizwammen vormen een vrij grote groep paddenstoelen. Deze soort is tot nu toe in Europa echter alleen maar in enkele warme plantenkassen gevonden. En ook het kleine paddenstoeltje Mycena hawaiiensis, met een ivoorkleurig hoedje zo groot als een speldenknop, kreeg een naam: alohamycena. Deze soort is voor het eerst waargenomen op Hawaii, vandaar natuurlijk de naam. Ook in Zuid-Amerika komt ze voor en nu dus ook in onze Bush! De alohamycena is volgens Menno wel het hele jaar door te vinden in de Bush. Een tip die Menno Boomsluiter nog aan bezoekers mee wil geven: ‘Let bij een wandeling door de Bush eens niet alleen maar op vogels, zeekoeien en planten: er is nog zó veel meer!’

Botanische tuin
Naast dieren vind je in de leefwerelden van Burgers' Zoo ook een enorme diversiteit aan uiteenlopende en zeldzame planten. Burgers' Zoo mag zich naast een dierenpark dan ook een botanische tuin noemen.

Meer over natuur in Burgers' Zoo

Reacties


Meer nieuws


Nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant opent 22 februari!

Nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant opent 22 februari!

vrijdag, 15 februari 2019

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Valentijnsdag: hoe dieren elkaar het hof maken

Valentijnsdag: hoe dieren elkaar het hof maken

donderdag, 14 februari 2019

Valentijnsdag staat in het teken van de liefde. Nu is liefde een heel menselijk begrip, maar veel diersoorten kennen wel degelijk iets als elkaar het hof maken. En bij verschillende diersoorten vechten twee of meer mannetjes in een vaste periode van het jaar letterlijk om de vrouwtjes.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord