Bij het terras, maar ook in de buurt van het kaaimanverblijf, staat een aantal cacaobomen. Deze plant heeft haar oorsprong in Zuid- en Midden-Amerika. Al meer dan 3000 jaar geleden verwerkten de Maya’s zaden uit de vruchten van deze boom – de cacaobonen – samen met chili tot een pittig, verkwikkend drankje.
In de Bush bij het terras, maar ook in de buurt van het kaaimanverblijf, staat een aantal cacaobomen. Deze plant heeft haar oorsprong in Zuid- en Midden-Amerika. Al meer dan 3000 jaar geleden verwerkten de Maya’s zaden uit de vruchten van deze boom – de cacaobonen – samen met chili tot een pittig, verkwikkend drankje. In een bepaalde periode gebruikten de Maya’s cacaobonen zelfs als betaalmiddel! De Europese ontdekkers brachten cacaobonen mee naar Europa.
Sommige regenwoudbomen of -heesters hebben bloemen die direct op de stam of aan het hout van de tak groeien. Dat heet stambloei. Stambloei is vooral in het regenwoud te vinden. De bestuivers van stambloeiers zijn over het algemeen miertjes of kevertjes, voor heb is het praktisch als ze niet tot de buitenste takken hoog in de kruin hoeven te lopen voordat ze bij de bloem aankomen. De vruchten die aan dezelfde steeltjes komen te hangen, zijn dan echter voor zaadverspreiders vaak wat moeilijker te plukken. Prettig als je wilt voorkomen dat een dier de zaden in de vrucht kapotbijt en opeet, maar niet handig als je juist vogels, beren of apen als zaadverspreiders in wilt zetten.
Een andere verklaring is dat de stambloeiers heel zware vruchten produceren die beter aan de sterke stam dan aan een dun takje kunnen hangen. Wanneer je in de Bush de kolossale broodvruchten ziet hangen aan die dikke stelen, klopt dat verhaal wel. Maar bij de cacao? Die vruchten zijn niet veel groter dan een mango en die laatste hangen wel degelijk op de gewone manier aan de takken! In elk geval zijn de cacaovruchten direct aan de stam voor de bezoekers makkelijk te ontdekken, dus dat is wel een plus!
In Burgers’ Zoo ontbreken de specifieke bestuivers van de cacao, bepaalde kleine insectjes. Daarom hebben vroeger verzorgers van Burgers’ Bush zelf de bloemetjes bestoven met een penseeltje. Dit gebeurde op vaste tijden van de dag omdat anders de stempel en de meeldraden niet in de juiste condities waren. Dat is nu wel anders. De cacaobomen die in de Bush leven, zijn zelfbestuivende planten die elk jaar vele vruchten produceren.
Hoe je uit die zaden chocolade kunt maken, is een ingewikkeld proces. Het is bijzonder om te bedenken hoe men dat ooit heeft uitgevonden. Zeker is wel dat de oorspronkelijke indianen-cacaodrank zoals de Azteken die hebben gedronken totaal anders smaakte dan onze chocolademelk. Zij mengden er vanille en Spaanse pepers (die ook uit Zuid-Amerika komen) door. Het moet een goddelijk drankje zijn geweest want de overlevering wil dat na het nuttigen van zo’n 300 koppen van dit vocht wilde orgieën plaats vonden waarbij de drinkers onvermoeibaar vol wist te houden. En nog steeds is de wetenschappelijke geslachtsnaam van de plant Theobroma, de Griekse vertaling van ‘Godenspijs’! Daar zullen wel veel liefhebber van chocola in mee kunnen gaan!
Botanische tuin
Naast dieren vind je in de leefwerelden van Burgers' Zoo ook een enorme diversiteit aan uiteenlopende en zeldzame planten. Burgers' Zoo mag zich naast een dierenpark dan ook een botanische tuin noemen.
Vleermuizen hebben ten onrechte een slechte reputatie: het zouden bloeddorstige vampiers zijn! Als w…
31 oktober 2022
Het jaarthema van de Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) is ‘Planten op reis’. In dit stukje nem…
18 oktober 2022
Het volledig vernieuwde Bush Restaurant is geopend voor al onze bezoekers! Voor het ontwerp en de vo…
14 oktober 2022