In Azië staat de natuur sterk onder druk, veel zoogdieren uit tropisch Azië zijn met uitsterven bedreigd. In Burgers' Zoo leven een aantal van deze dieren in de Rimba.
In Azië - het werelddeel met het hoogste bevolkingsaantal - staat de natuur sterk onder druk. Veel zoogdiersoorten uit tropisch Azië zijn met uitsterven bedreigd. Op de Chinese muntjak en de billangoeren na, klopt dit helaas ook voor alle zoogdiersoorten in Burgers’ Rimba. In dierentuinen zijn voor al deze Rimba-soorten dan ook fokprogramma’s opgericht.
Overal ter wereld komt de natuur in het nauw door boskap en (vaak illegale) jacht voor vlees. De diersoorten die in de Rimba te zien zijn, hebben echter vaak nog andere problemen. Zo wordt in Azië veel gestroopt om lichaamsdelen van dieren te verwerken in traditionele medicijnen, waarvan de werking niet wetenschappelijk is vastgesteld. Voorbeelden zijn bepaalde botten van de binturong, die potentieverhogend zouden werken en bovendien de kans op het krijgen van een zoon zouden vergroten. Van de tijger worden allerlei lichaamsdelen gebruikt voor poeders, drankjes en zalfjes tegen de meest uiteenlopende kwalen. Zo zouden de snorharen helpen tegen kiespijn en de staart tegen epilepsie. Beren worden in Vietnam en China onder zeer slechte omstandigheden gehuisvest op speciale farms om de galvloeistof van deze dieren af te kunnen tappen. Die geldt ook als wondermiddeltje en is zeer kostbaar. Gelukkig is de afgelopen jaren in meerdere Aziatische landen een cultuuromzwaai op gang gekomen en wordt de verwerking van onderdelen van (bedreigde) diersoorten in medicijnen meer en meer ter discussie gesteld.
Een verrassende bedreiging stelt de banteng voor problemen: de vrij kleine resterende populatie bantengs kruist met verwilderde huiskoeien, de Bali-runderen, waarvan er ongeveer 1,5 miljoen zijn! Daardoor gaan steeds meer echte banteng-genen verloren.
Het zwijnshert is delen van zijn natuurlijk leefgebied kwijtgeraakt door de aanleg van waterkrachtwerken. Zwijnsherten leven graag dicht bij rivieren, maar deze stukken zijn nu deels overstroomd. Daarnaast heeft de mens een nieuwe bodembedekkende plant geïntroduceerd. Deze Mikania-planten worden door zwijnsherten niet gegeten en ze verdringen de natuurlijke voedselplanten van deze dieren.
Burgers’ Zoo staat bekend om zijn ecodisplays: natuurgebieden waar dieren vaak in grote vrijheid lev…
10 juni 2022
Bij het ontwerp van een modern dierverblijf wordt eerst heel goed gekeken naar het natuurlijke gedra…
15 april 2022
Voor veel bedreigde diersoorten zijn Europese fokprogramma’s in het leven geroepen, waaraan alle led…
14 februari 2022