Danielle de Wit:
Terug

Danielle de Wit: "Voor fotografen is Burgers' Zoo ideaal, je waant je echt in de natuur"

zondag, 01 april 2018
Danielle de Wit:

Onder onze vaste bezoekers ontdekken we steeds vaker uitstekende (amateur)fotografen. Zij posten hun dierenfoto’s regelmatig op onze social media, zoals Facebook en Instagram. Niet zelden zitten daar ware juweeltjes tussen! Wie zijn deze fotografen? En wat vinden ze zo inspirerend aan Burgers’ Zoo om in ons park foto’s te komen maken? In de laatste editie van deze rubriek stellen we dierfotografe Danielle de Wit voor.

Even voorstellen!

Danielle de Wit (47) is een geboren en getogen Arnhemse. Samen met haar man Ap de Geest (54) is ze regelmatig in Burgers’ Zoo te vinden, waar ze met name graag verschillende zoogdieren fotografeert. Katachtigen vindt ze fascinerend, zoals onze tijgers  en panters  bijvoorbeeld. “Katachtigen laten vaak boeiend en soms heel herkenbaar gedrag zien. Ze zijn daarnaast erg fotogeniek en vooral de jonge dieren laten veel interactie zien.” Thuis hebben Danielle en Ap drie katten van een bijzonder ras dat je niet zo vaak ziet: Maine Coons. Maar ook stokstaartjes, apen, ringstaartmaki’s en de giraffen, zebra’s, antilopen en neushoorns  zet Danielle graag op de foto. Nadat we kennis hebben gemaakt onder het genot van een kop koffie en thee gaan we op weg naar de Ocean, waar Danielle en Ap achter de schermen het voeren van de haaien mogen fotograferen. 

HB1

Wat maakt Burgers' Zoo een geschikte plek om te fotograferen?

“Voor fotografen is Burgers’ Zoo ideaal vanwege de zeer natuurlijk vormgegeven leefgebieden en het feit dat je bij kouder weer de Bush  of de Mangrove  in kunt. De verblijven zijn heel ruim opgezet en met name in de ecodisplays (zoals Bush, Desert  of Mangrove) waan je je echt in de natuur”, vertelt ze onderweg naar de haaien. Danielle heeft Ap inmiddels ook behoorlijk aangestoken met het fotografievirus: hij kreeg in eerste instantie letterlijk de oudere camera’s van Danielle door, wanneer zij een nieuwer exemplaar had aangeschaft. Bovendien vindt Ap het veel leuker om zelf actief mee te doen dan slechts te volgen hoe Danielle aan het fotograferen is. Danielle en Ap vinden het zichtbaar mooi om het voeren van de haaien door dierverzorgster Robbin en haar collega’s eens van zo dichtbij mee te maken. We gaan weer verder: vogels spotten in de Bush!

Wat zijn je hobby's naast fotografie?

Danielle en Ap hebben veel hobby’s en reizen graag. Zo hebben ze in Afrika genoten van een safaritocht door Kenia en Tanzania. Maar ook zijn ze in Namibië geweest, wat eveneens grote indruk heeft gemaakt. Azië is inmiddels ook bekend terrein, waar ze reizen hebben gemaakt door Maleisië, Sri Lanka en Thailand. In Zuid-Amerika hebben de wereldreizigers genoten van de prachtige landschappen en soms winterse koude van Patagonië: Argentinië, Chili en de Falkland Islands (Argentinië; bekend van de oorlog tussen Groot Brittannië en Argentinië). Eén van de dierenfoto’s die Danielle op de Falklands heeft gemaakt, staat zelfs in het boek Wereld Natuur (Hoogtepunten van de WNF-Frans Lanting Photo Award 2016) van het WNF! In het Caribisch gebied hebben ze tenslotte op andere trips lekker van de tropische zon genoten. Danielle en Ap blijken goede speurders te zijn, want samen met dierverzorger Sander weten ze een indrukwekkend aantal vogelsoorten in de Bush te ontdekken.

DSC_6094-cut (1)

In Nederland wandelen ze graag samen door de natuur, bijvoorbeeld op de Posbank. Soms al lekker vroeg, rond 6.30 uur, zodat ze reeën kunnen spotten en nog veel meer wild. Muziek maken is ook een hobby, al geeft Danielle aan dat ze tegenwoordig niet meer speelt. Ze heeft jarenlang enthousiast en fanatiek muziek gemaakt bij een drumfanfare, met name op de kleine trom. Ap speelt trompet en is nog heel actief met de Politie Big Band Oost Nederland, waar hij in speelt. Ook speelt hij in The New Black and White Dance Orchestra. Ze spelen vooral originele muziek uit de jaren twintig.

Wat doe jij in het dagelijks leven?

In het dagelijks leven werkt Danielle als functioneel beheerder bij een grote zorgverzekeraar in Wageningen. Nadat ze de HAVO succesvol had afgerond, is ze gaan werken en heeft ze diverse interne opleidingen en cursussen gevolgd. Ap geeft leiding aan een verkoopteam van veertien medewerkers. Hij werkt in de gereedschapbranche bij het bedrijf Eriks. Danielle werkt gemiddeld 28 uur per week, verdeeld over weken met drie werkdagen en weken met vier werkdagen. Na de Bush voert het programma Danielle en Ap naar de Rimba: hier mogen ze samen met dierverzorger Wouter wat gedragsverrijking aan de Maleise beren gaan aanbieden, door onder andere honing in het buitenverblijf te verspreiden. Zodra de beren erop af mogen, zien we dat ze snel en behendig het lekkers weten te vinden en zich er met zichtbaar genoegen tegoed aan doen!

Met welke apparatuur fotografeer jij?

Danielle fotografeert met een Nikon D7200 en heeft zowel een 70-300 mm lens als een 150-600 mm lens. De keuze voor Nikon was een heel bewuste: Danielle vindt de kleuren mooier en natuurlijker dan die van andere cameramerken. Haar eerste camera kreeg ze van haar oma. Ook haar vader fotografeerde graag en zodoende kreeg ze de passie voor het fotograferen eigenlijk een beetje met de paplepel mee. Naast dieren- en natuurfotografie fotografeert Danielle ook wel eens op bruiloften en babyshoots. Haar hart ligt echter vooral bij de dieren en de natuur. Het zou een droom zijn om daar echt haar beroep van te kunnen maken, maar dat is slechts weinigen gegeven. Foto’s bewerkt ze met behulp van Photoshop Elements.

Gevraagd naar de foto’s die ze in ons park heeft gemaakt waar ze met name enthousiast over is, noemt ze met name de foto van de chimpansee die ook de kalender heeft gehaald die Burgers’ Zoo in de Parkwinkel  verkoopt. Daarnaast heeft ze mooie foto’s van de tijgers in de sneeuw gemaakt en van de stokstaartjes.

Chimpansee #burgerszoo #chimpanzee

Een bericht gedeeld door Danielle (@danielledwit) op 12 Jan 2018 om 1:13 (PST)

 

Vijf gouden tips van Danielle

1. Heb geduld. Zoek een gedeelte van het park uit waar je tijdens je bezoek op wilt focussen en kijk daarbij goed naar het gedrag van de dieren, zodat je soms kunt voorspellen wat er gaat gebeuren.
2. Ga later op de dag eens terug naar een bepaald deel van het park of een specifiek dierenverblijf als je bij de eerste keer niets kon zien, of het dier bijvoorbeeld ver weg was.
3. Fotografeer op gevoel en gebruik daarbij je eigen creativiteit.
4. Heb aandacht voor de kleine dingen, de interessante details. Soms kan dat een prachtige schimmel zijn in de Bush, maar een andere keer ontdek je ergens anders iets nieuws.
5. Heb oog voor de diversiteit. Elk jaargetijde is anders, zelfs elk weertype levert andere foto’s op.

Wij danken Danielle en Ap voor hun enthousiasme en hopen dat ze nog vaak hun dierenfoto’s met ons willen delen op onze social mediakanalen! Nieuwsgierig geworden naar de foto’s van Danielle? Zij post regelmatig dierenfoto’s van Burgers’ Zoo en andere dierenparken op haar Facebook-account www.facebook.com/danielle.d.wit en Instagram-account instagram.com/danielledwit.

 

Door de lens
Onder onze vaste bezoekers ontdekken we steeds vaker uitstekende (amateur)fotografen. In deze rubriek 'Door de lens' stellen wij onze uitgenodigde plant- en dierfotografen voor.

Bekijk meer artikelen uit deze reeks

Reacties


Meer nieuws


Een kijkje achter de bouwhekken!

Een kijkje achter de bouwhekken!

vrijdag, 14 december 2018

Na de opening van Burgers’ Mangrove in juli 2017 ziet u in ons park sinds enkele weken opnieuw bouwhekken staan. Deze keer ondergaat het gebied van het horecapunt Pinguïn Corner tot en met het neusberenverblijf een grondige verbouwing. De opening van dit nieuwe gedeelte zal in de lente van 2019 plaatsvinden.

Lees meer
Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

dinsdag, 11 december 2018

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Ziet de epifyt! Niet?

Ziet de epifyt! Niet?

woensdag, 05 december 2018

Het dertig jaar oude regenwoud herbergt voor de gemiddelde bezoeker vele groene geheimen. Zo is één van de minder bekende groene feitjes dat het regenwoud qua beplanting opgedeeld is in drie werelddelen: Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Dat is natuurlijk nog niet echt een groot geheim te noemen.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement