Wereldprimeur voor Burgers' Ocean: Succesvolle toepassing anticonceptie bij vissen
Terug

Wereldprimeur voor Burgers' Ocean: Succesvolle toepassing anticonceptie bij vissen

maandag, 17 december 2018
Wereldprimeur voor Burgers' Ocean: Succesvolle toepassing anticonceptie bij vissen

Bioloog Max Janse en dierenarts Henk Luten van Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem hebben voor het eerst ter wereld op succesvolle wijze anticonceptie toegepast bij een vissoort. Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift publiceert op maandag 17 december 2018 online een artikel over de opmerkelijke wereldprimeur die baanbrekende gevolgen heeft voor de internationale kweekprogramma’s van vissoorten.

Het ontstaan van een luxesituatie in Arnhem

Internationale kweekprogramma’s voor haaien- en roggensoorten hebben als doel om genetisch gezonde aquariumpopulaties in stand te houden, zodat er geen dieren meer uit het wild gehaald hoeven te worden. Voor wat betreft de beschermde soorten kunnen daarnaast in de toekomst mogelijk zelfs dieren teruggezet worden in de natuur. Bij de gevlekte adelaarsroggen van de soort Aetobatus ocellatus waarvan Burgers’ Ocean de grootste kweker ter wereld is, was een luxesituatie ontstaan. Bij twee zeer succesvol kwekende vrouwen dreigde een oververtegenwoordiging van hun genetische materiaal in de Europese populatie adelaarsroggen.

Anticonceptie bij vissen

Eén van de volwassen vrouwen is succesvol verhuisd naar een ander Europees publieksaquarium met adelaarsroggen in de collectie. Bij de andere vrouw is voor het eerst ter wereld op succesvolle wijze anticonceptie toegepast door in de linker borstvin een anticonceptierietje te implanteren. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat slechts eenmaal eerder een onsuccesvolle poging is gewaagd om een anticonceptierietje te implanteren bij twee vrouwelijke zoetwaterpijlstaartroggen van de soort Potamotrygon falkneri. Eén van beide vrouwtjes bleef ook met het rietje gewoon jongen produceren.

Baanbrekend werk

Bij veel zoogdiersoorten wordt anticonceptie door middel van het implanteren van een anticonceptierietje al jarenlang succesvol toegepast. Bij vissoorten is het pas de eerste keer dat deze methode succesvol is geïmplementeerd. Deze doorbraak heeft verstrekkende gevolgen voor de Europese kweekprogramma’s van diverse vissoorten. Met deze extra methode van populatiebeheer kunnen de programma’s nog gerichter worden gemanaged.

Onderzoek
Onderzoek doen vormt één van de hoofddoelen van ons park. We zien het als onze missie om (gedrags)onderzoek te faciliteren en initiëren om zo de kennis over dieren en hun natuurlijke omgeving te vergroten.

Meer over onderzoek in Burgers' Zoo

Reacties


Meer nieuws


Zo goed mogelijk voorbereiden

Zo goed mogelijk voorbereiden

vrijdag, 18 januari 2019

We hopen natuurlijk dat de geboorte van de zeekoe voorspoedig verloopt en dat het jong al snel zelfstandig adem haalt en vervolgens al spoedig gaat drinken bij zijn moeder. Dat is uiteraard het ideale scenario. Maar het is ook best een beetje spannend, omdat je nooit exact kunt voorspellen hoe de geboorte gaat verlopen. Bovendien is dit pas het eerste jong van een nog relatief jong vrouwtje. Dat levert altijd iets meer risico op dan bij een dier dat meer ervaring heeft. 

Lees meer
Streepje voor

Streepje voor

vrijdag, 18 januari 2019

Met hun zwart-wit gestreepte uiterlijk behoren zebra’s tot de meest opvallende diersoorten van de Afrikaanse vlaktes. Naast Afrika zijn deze dieren ook in dierentuinen veelvuldig te zien. Tijd om deze paardachtigen eens van dichterbij te bekijken.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord