Zo goed mogelijk voorbereiden
Terug

Zo goed mogelijk voorbereiden

vrijdag, 18 januari 2019
Zo goed mogelijk voorbereiden

We hopen natuurlijk dat de geboorte van de zeekoe voorspoedig verloopt en dat het jong al snel zelfstandig adem haalt en vervolgens al spoedig gaat drinken bij zijn moeder. Dat is uiteraard het ideale scenario. Maar het is ook best een beetje spannend, omdat je nooit exact kunt voorspellen hoe de geboorte gaat verlopen. Bovendien is dit pas het eerste jong van een nog relatief jong vrouwtje. Dat levert altijd iets meer risico op dan bij een dier dat meer ervaring heeft.

Scenario's uitwerken

Daarom zijn de biologen, dierverzorgers en dierenarts van Burgers’ Zoo zich al enige tijd zo goed mogelijk aan het voorbereiden. Zo hebben een aantal betrokken medewerkers uitvoerig met elkaar overlegd wat de mogelijke scenario’s allemaal zouden kunnen zijn en deze scenario’s uitgewerkt op papier. Wat gaan we doen in het ene geval en wat doen we als het toch volgens een ander scenario verloopt? Het is onmogelijk om je op alles voor te bereiden en uiteindelijk zal het drachtige vrouwtje het belangrijkste werk natuurlijk zelf moeten uitvoeren.

Toch hebben we heel diverse voorzorgsmaatregelen genomen. Graag lichten we enkele voorbereidingen toe om te illustreren dat het voor ons park een belangrijke gebeurtenis is, waar we ons zo goed mogelijk op willen voorbereiden.

Leren van ervaring van andere dierenparken

Voor de Caribische zeekoe is er allereerst een Europees fokprogramma, dat wordt gecoördineerd door de dierentuin van Neurenberg (Duitsland). Via de coördinator van het fokprogramma en ook via de dierentuin van Odense (Denemarken), waar veel ervaring is met zeekoeiengeboortes, hebben we veel waardevolle informatie opgevraagd en ontvangen. Met name ook de praktijkervaring van biologen en dierverzorgers uit Odense is heel belangrijk, aangezien zij al diverse zeekoeiengeboortes hebben meegemaakt en dus een helder beeld kunnen schetsen hoe alles bij hen in het werk is gegaan.

Uit voorzorg hebben we speciale puppymelk ingeslagen die ook wordt gebruikt bij pasgeboren honden. Ervaringen uit Odense en andere dierentuinen tonen aan dat de jonge zeekoeien hier goed op groeien, mocht er onverhoopt een scenario ontstaan waarin de moeder haar jong niet kan of wil voeden. Het spreekt voor zich dat wij hopen en zeker zullen stimuleren dat de moeder het jong zelf laat drinken aan de tepels die ze vlak achter haar vinnen heeft zitten.

Daarnaast zijn we ook bezig met het verzamelen van materiaal, waarmee we moeder en jong eventueel zouden kunnen afscheiden van de vader, in het geval dat het volwassen mannetje zich te opdringerig gaat gedragen naar moeder en jong. De kans hierop is niet groot, maar ook hier geldt dat we ons zo goed mogelijk willen voorbereiden op alle mogelijke scenario’s. Met een speciaal zeil zouden we ons bassin van één miljoen liter water tijdelijk in twee verschillende delen kunnen opsplitsen.

Houten steiger

Tenslotte zijn we ook druk in de weer met de constructie van een speciale houten steiger, waarvan de traptreden gedeeltelijk tot onder water doorlopen. Met behulp van deze constructie en een bijbehorende takelinstallatie zouden we het jong met hulp van dierverzorgers uit het water kunnen halen, mocht dit echt noodzakelijk zijn. Ook zouden we het jong vanaf de steiger een stuk makkelijker dagelijks flesvoeding kunnen geven, mocht er geen andere optie zijn.

En zo zijn er nog veel meer grotere en kleinere maatregelen die we treffen, allemaal ter voorbereiding op de hopelijke aanstaande geboorte. U ziet dat we ons zo goed mogelijk proberen voor te bereiden op wat komen gaat, al is het onmogelijk om alles vooraf te kunnen voorzien natuurlijk. In ieder geval geldt dat een goede voorbereiding hopelijk het halve werk is en we zo min mogelijk aan het toeval willen overlaten!

Er is een zeekoe drachtig!
Wil je alles weten van de aanstaande geboorte van een zeekoejong? Lees alles over de drachtige zeekoe op de speciale actiepagina. 

Alles over de drachtige zeekoe

Reacties


Meer nieuws


Braziliaanse redt manenwolf van snelweg

Braziliaanse redt manenwolf van snelweg

dinsdag, 19 februari 2019

Drie jonge, talentvolle natuurbeschermers uit Brazilië, India en Rwanda ontvangen op vrijdag 3 mei 2019 de Future For Nature Award 2019 en ontvangen per winnaar 50.000 euro.

Lees meer
Nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant opent 22 februari!

Nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant opent 22 februari!

vrijdag, 15 februari 2019

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Valentijnsdag: hoe dieren elkaar het hof maken

Valentijnsdag: hoe dieren elkaar het hof maken

donderdag, 14 februari 2019

Valentijnsdag staat in het teken van de liefde. Nu is liefde een heel menselijk begrip, maar veel diersoorten kennen wel degelijk iets als elkaar het hof maken. En bij verschillende diersoorten vechten twee of meer mannetjes in een vaste periode van het jaar letterlijk om de vrouwtjes.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord