Natuurbescherming in Belize

Natuurbescherming in Belize

Al sinds meer dan 25 jaar in de tropen actief

Al sinds meer dan 25 jaar in de tropen actief

Toen Burgers’ Bush net was geopend en mensen in Arnhem het tropisch bos live konden ervaren, voegde Burger’ Zoo zijn visie over natuurbehoud daad bij. Samen met een Zwitsers vlinderpark werd eind jaren ’80 maar liefst 88km2 grond in Belize aangekocht. Dit gebied is een ‘biodiversiteits-hotspot’, dus een regio met bijzonder hoog soortenrijkdom, en daarmee het beschermen zeker waard! Het Shipstern natuurreservaat werd gesticht.

Gedurende twee decennia heeft Burgers’ Zoo de infrastructuur in het gebied ontwikkeld. Dag en nacht zijn rangers in het veld, om het gebied voortdurend te beschermen tegen illegale houtkap, stroperij en visserij. Vandaag de dag is het reservaat een oase ongerepte natuur ten midden van de verdwijnende bossen in het noordoosten van Belize.

Uitbreiding wegens succes

De regering van Belize heeft in 2013 de inspanningen en mooie resultaten die we bij de natuurbescherming bereiken, erkend. Voor minimaal de komende 40 jaar heeft de regering ons daarom nog twee reservaten in de buurt toevertrouwd, Honeycamp en Freshwater Creek. In het laatste gebied zal herbebossing een belangrijke plaats innemen. Met name de bedreigde in deze regio praktisch al verdwenen Amerikaanse mahoniebomen willen we weer in het gebied terugbrengen. Een belangrijk doel voor de toekomst: de drie beschermde gebieden door middel van een eco-corridor aan elkaar linken. Dan kunnen grote dieren zoals jaguars en pekari’s, die grote leefgebieden nodig hebben, veilig tussen de deelgebieden wisselen.

ITCF?
ITCF (International Tropical Conservation Foundation) is een stichting zonder winstoogmerk met ANBI status die in het leven is geroepen door Burgers’ Zoo en Papiliorama in Zwitserland, met als doel om het beschermde gebied in Belize op de juiste manier te beheren.

Elke donatie gaat voor 100% aan het project

Wij beschermen de tropische natuur in Belize. Heel concreet, iedere dag, in ons eigen reservaat. U kunt makkelijk ook uw steentje bijdragen! Adopteer een dier of een stukje bos in Belize; of word Vriend van Belize. Elke individuele gift wordt geheel op locatie in Belize geïnvesteerd, daar waar nodig. Burgers’ Zoo draagt de administratieve kosten en andere ‘overheadkosten’ namelijk zelf!

Adopteer een dier in Belize

Voor de duur van één jaar kunt u een stukje tropisch bos of een dier symbolisch adopteren. Adoptiehouders ontvangen een adoptie oorkonde. 

Adopteer een dier

Word Vriend van Belize

Draagt u de tropische natuur ook een warm hart toe? Steun dan ons werk en word Vriend van Belize. U draagt met minimaal €36 per jaar bij aan natuurbehoud in de tropen. Hiervoor ontvangt u meerdere keren per jaar de digitale nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen in onze beschermde gebieden en in Burgers’ Mangrove. Ook wordt u twee keer per jaar uitgenodigd voor een exclusieve bijeenkomst of activiteit in de dierentuin. Let wel, het entreekaartje is hier niet geïncludeerd, tenslotte willen we uw gehele bijdrage doorgeven aan natuurbehoud!

Wilt u vriend worden van Belize, stuur dan een mailtje met je naam, adres en emailadres aan constanze@itcf.nl

De grootste kat van Belize

Jaguars en panters worden door dierentuinbezoekers wel eens door elkaar gehaald. Het vlekkenpatroon ziet er echter wat anders uit en de jaguar is duidelijk forser gebouwd. In het wild is het uit elkaar houden een stuk makkelijker, want panters komen voor in Afrika en Azië en jaguars in Amerika. 

Lees verder

Witte en soms rode ibissen

De felle kleuren van de rode ibis maken ibissen soort tot één van de meest opvallende vogels in Burgers’ Bush. Trouwens, deze rozerode vogel wordt vooral door jonge kinderen nog wel eens voor flamingo aangezien! Qua grootte en snavelvorm klopt daar natuurlijk weinig van, maar wel qua kleur! 

Lees verder

De kleine katten van Belize

De mooi gevlekte margay is met het lichaamsgewicht van een gemiddelde huiskat licht en lenig gebouwd. Zijn achterpoten kan hij naar buiten draaien, zodat hij goed met de kop naar beneden uit een boomstam kan klimmen – dezelfde aanpassing zien we ook bij de binturong, waar de margay geen familie van is!

Lees verder

Een krokodil met kleine bobbeltjes

Liefhebbers van krokodillen kunnen in Belize hun hart ophalen: er komen daar maar liefst vier verschillende krokodilachtigen voor! Ondanks dat Belize een klein land is, komen de twee typen kaaimannen (namelijk brilkaaiman en bruine kaaiman) niet in heel Belize voor, maar alleen in het zuidelijkste stukje van het land. 

Lees verder

De grootste stiekemerd van Belize

Zoals de andere drie soorten tapirs hoort de Bairds tapir tot de vrij primitieve onevenhoevige dieren. Met een gewicht tot 250 kilo en een lengte van 1,5 meter is het een dier van aanzienlijke grootte. Desondanks zien maar weinig mensen dit dier in het wild. Tapirs leiden namelijk een vrij rustig en teruggetrokken leven in de tropische bossen. 

Lees verder

Zie ik een zeekoe?

De zeekoeien die in Burgers’ Bush zwemmen, behoren tot de soort ‘Caribische zeekoe’. Deze soort wordt weer onderverdeeld in twee regionale variëteiten, ofwel ondersoorten: de Florida zeekoe (deze hebben we in Burgers’ Zoo) en de Antilliaanse zeekoe, die langs de kust van Midden-Amerika tot halverwege Brazilië voorkomt. 

Lees verder

Een veelzijdig ‘zwijntje’

Vandaag vertellen wij over de halsbandpekari’s. Deze hoefdieren bewonen in Burgers’ Zoo tenslotte een verblijf in de Desert, dat een woestijngebied in Noord-Amerika voorstelt. Toch klopt het, want pekari’s zijn ecologisch gezien van alle markten thuis!

Lees verder

De harde werkers van Belize

Bladsnijdermier Header (1)

Wij onderhouden in het noorden van Belize al meer dan 28 jaar een groot natuurgebied met tropisch bos, lagunes en mangroves. In dit artikel stellen we u weer een karakteristiek dier uit Belize voor: bladsnijdermieren. Fascinerende insecten met een grote impact op het ecosysteem!

Lees verder

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement