Uiterlijke kenmerken

Door zijn groeivorm kan deze plant met geen enkele andere worden verward. De ocotillo heeft een dermate korte stam, dat die bijna niet te zien is. Op grondhoogte vertakt hij al, waarbij de takken samen een de contour van een omgedraaide tipi vormen. Naast deze hoofdvertakking komen vaak geen of hooguit heel weinig zijvertakkingen meer voor. En deze ocotillo kan aanzienlijk groot worden, tot tien meter hoog!

Eigenschappen van de Ocotillo

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Als aanpassing aan de droogte kan de ocotillo zijn blad laten vallen om extra verdamping via het blad te voorkomen. De bladloze plant ziet er dan grijs en doods uit. Na een buitje kan hij binnen anderhalf tot drie dagen nieuw blad aanmaken. De ocotillo kan tot acht keer per jaar zijn blad verliezen en weer nieuwe bladeren groeien!

Wist u dit al over de ocotillo?

  • De meeste plantenfamilies zijn heel groot en omvatten honderden zo niet duizenden leden. Ocotillo’s zijn echter zó anders dan andere planten, dat de elf soorten door botanici in een heel eigen groep worden geplaatst.
  • Het is mogelijk om een ocotillotak af te snijden, in de grond te steken en zo een nieuwe ocotillo te laten groeien. Op deze manier zijn vroeger levende hekken van stekelige ocotillo’s rondom tuinen aangelegd. Ook in Burgers’ Desert stond bij opening zo’n hekje van op het eerste gezicht dode takken, maar ook hier zijn ze op een aantal plaatsen uitgelopen!
  • De Spaans-Amerikaanse naam ‘ocotillo’ betekent ‘kleine sparren-fakkel’, en hoewel een ocotillo beslist geen spar is, past de naam wel: als hij zijn vlammend rode bloemen aan de uiteindes heeft, lijken de takken wel op fakkels!
Plant-dier-relatie

Plant-dier-relatie

De ocotillo kan bloemen aanmaken als hij bladeren draagt, maar in droge jaren bloeit hij terwijl de takken helemaal kaal zijn. Door deze ‘ betrouwbaarheid’ zijn ocotillos belangrijke voedselbronnen voor bijvoorbeeld kolibries tijdens hun trektocht. Ook andere vogels, zoals roodmussen, komen graag op de nectar af.

Gebruik door de mens

De oorspronkelijke bevolking gebruikte deze plant op meerdere manieren, onder meer at men de zeer eiwitrijke zaden, maakte een verfrissend drankje van de bloesems en uit de wortels werden verfstoffen gewonnen.

Bedreiging & bescherming

De ‘gewone’ ocotillo komt vrij veel voor in zijn verspreidingsgebied. Al hebben de experts van het IUCN deze soort nog niet beoordeeld, hij is vermoedelijk niet bedreigd. Maar binnen zijn kleine plantenfamilie is de meerderheid van de soorten wel degelijk met uitsterven bedreigd.

De ocotillo’s in Burgers’ Desert

De ocotillo’s in Burgers’ Desert

Tegenover het verblijf van de dikhoornschapen vindt u een aantal ocotillo’s. Wel of niet in blad, dat is dus lastig te voorspellen en puur afhankelijk of de plantenverzorgers de ocotillo’s wat water hebben gegeven, of al een tijd lang niet. De bloei vindt over het algemeen in de latere lente plaats. Het is de moeite om deze stekelige plant eens goed van dichtbij te bekijken: de stekels zijn de verhoute bladstelen van de bladeren die de plant ooit eerder heeft laten vallen. In de oksels van deze stekels groeien dan weer kleinere blaadjes, de zogenoemde ‘secundaire bladeren’; deze krijgen geen verhoute steel.