Uiterlijke kenmerken

Schijf- ofwel vijgcactussen zijn een geslacht met tientallen soorten. Kenmerkend zijn de platte, vlezige schijven die de stam en zijtakken vormen. Sommige soorten hebben flinke doorns, andere hebben alleen heel kleine, dunne doorntjes in groepen bij elkaar staan. Opgelet, deze fijne stekelhaartjes krijg je slechts met moeite uit je huid!

Eigenschappen van de Schijfcactus

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Schijfcactussen kunnen uitstekend tegen droogte; ze kunnen water opslaan. Naast geslachtelijke voortplanting kunnen veel soorten schijfcactus zich ook vermeerderen doordat een afgebroken onderdeel gewoon doorleeft en wortels schiet.

Wist u dit al over de schijfcactus?

  • In tegenstelling tot de meeste cactussen reproduceert de eigenlijke vijgcactus vrij snel: na twee jaar maken ze al vruchten aan.
  • In sommige gebieden worden schijfcactussen verbouwd om karmijnkleurstof te oogsten. Die komt niet van de cactus zelf, maar van schildluizen die als parasieten op de schijfcactus leven. De felrode kleurstof van deze schildluizen wordt gebruikt in cosmetica en de levensmiddelindustrie, als toevoeging E120 zit het bijvoorbeeld in roze koeken.
Plant-dier-relatie

Plant-dier-relatie

Als waterrijke planten moeten cactussen voorkomen dat ze worden opgegeten. Vandaar de doorns! Toch weerhouden die dikhoornschapen en knaagdieren niet van een maaltje cactus!

Gebruik door de mens

Gebruik door de mens

De welbekende cactusvijgen zijn de vruchten van de schijfcactus. Deze worden, zonder de harde buitenschil, gegeten en smaken een beetje als watermeloen. De vruchten worden in Mexico ook verwerkt in toetjes, drankjes, soepen, gelei en salades.

Bedreiging & bescherming

Schijfcactussen komen in hun oorspronkelijk leefgebied veel voor. Daarnaast heeft de mens ze op allerlei drogere plekken wereldwijd aangeplant. Je komt ze dus ook tegen in het Middellandse zeegebied, in India of in Afrika.

De schijfcactussen in Burgers’ Desert

Op allerlei plekken in Burgers’ Desert kunt u schijfcactussen ontdekken. Zelfs bij het horecapunt bij het terras; kijkt u maar omhoog naar de gebouwtjes daar! Uiteraard brengt deze vrij gemakkelijke soort ook in Burgers’ Desert bloemen en vruchten voort.