Onze activiteiten betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2017
Terug

Onze activiteiten betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2017

vrijdag, 28 september 2018
Onze activiteiten betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2017

Ieder jaar maakt de Green Key coördinator een jaarverslag met daarin aangegeven wat de stand van zaken en de ontwikkelingen zijn betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaam ondernemen. In 2017 is het Green Key team diverse keren bij elkaar gekomen om maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de hele organisatie van Burgers’ Zoo actueel en top-of-mind te houden en nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen te bespreken. De keuring van de Green Key heeft plaats gevonden op 17 januari 2017. Wederom hebben we dankzij de inzet van het gehele park het gouden certificaat behaald.

Realisatie Burgers' Mangrove

Een belangrijk en groot project dat in 2017 gerealiseerd is, is Burgers’ Mangrove. Binnen dit project is op vele vlakken rekening gehouden met duurzame producten en verantwoord bouwen. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Warmte- en koude installatie uitgebreid, voor warmte en koeling Mangrove
  • Filtersystemen die werken met zwaartekracht (hebben minder energie nodig)
  • Regenwater wordt opgevangen, voor beregening in de Mangrove
  • Van de bomen die gerooid zijn, is een klein deel herplant, een deel is hergebruikt als klimboom in dierenverblijven en een klein deel is versnipperd en als biomassa afgevoerd
  • Duurzame bouwmaterialen en verf met milieukenmerk
  • Buitenbeplanting was tijdelijk opgepot om later weer opnieuw geplant te worden
  • Filter oude Mangrove is opgeknapt en aangepast en in bassin van pelikanen hergebruikt
  • Uitsluitend led verlichting
  • Al het zand dat is uitgegraven bij de bouw van de Mangrove is binnen het park duurzaam hergebruikt, namelijk om het terrein van de savannevlakte (Safari) gedeeltelijk op te hogen.

Door de bouw van de Mangrove zijn veel energievreters zoals heaters en andere oude warmtebronnen van de vogelafdeling verwijderd. Het waterverbruik is enorm afgenomen, omdat er diverse lekkages waren. Tevens is de asbest op de plaatsen waar dit aanwezig was, verwijderd. Er zijn koelkasten met het A-label voor deze afdeling besteld.

Ontwikkelingen en verbeteringen

Merchandise

In de parkwinkels worden t-shirts verkocht van bio-katoen. Tevens zijn er een aantal producten te koop waarmee we goede doelen ondersteunen.

Maatschappelijk betrokken

Op diverse gebieden is Burgers’ Zoo maatschappelijk betrokken. We werken samen met Stichting Ambulancewens Nederland, Stichting Shamajo, Stichting De Opkikker, Stichting Arnhemse Uitdaging, Make a Wish Foundation, Dream Foundation en we organiseren elk jaar Dreamnight at the Zoo.

Natuurbescherming

We ondersteunen natuurbeschermers als één van de hoofdsponsors van de Stichting Future for Nature. We hebben onze eigen Lucie Burgers Stichting, die beurzen verstrekt aan biologen wier onderzoek een relatie heeft met natuurbehoud. Sinds eind jaren ’80 is het park tevens betrokken bij het management van een groot natuurgebied in het Midden-Amerikaanse Belize.

Warmtenet

We werken samen met andere bedrijven in de regio om eventueel een warmtenet aan te leggen. We werken met een uitzendbureau waar mensen met een arbeidsbeperking kunnen worden ingezet.

Water- energie- en afvalproductie

Wat waterverbruik, energieverbruik en afvalproductie betreft, proberen we op verschillende manieren aan reductie van te werken. Denk aan sensorkranen, regenwater dat wordt gebruikt als spoelwater voor toiletten, een wko-systeem, groene stroom, gebouwbeheerssysteem, steeds meer led, verminderen van plastic binnen het park, zo min mogelijk mono verpakkingen.

Communicatie over MVO-activiteiten

Op alle folders voor bezoekers aan de kassa, alle folders die naar verblijfsrecreatie gaan, al het briefpapier en op onze website wordt The Green Key permanent genoemd. Communicatie betreffende MVO en duurzaamheid is gedaan door op de site van ons park de bouw van de Mangrove te kunnen volgen en daarbij informatie te geven over het duurzaam en verantwoord bouwen hiervan. Er is een artikel over de bouw en duurzaamheid in de Telegraaf verschenen. Op narrow casting houden we de medewerkers van diverse MVO activiteiten op de hoogte. Er is een Green Key bord in het park geplaatst om bezoekers met voorbeelden te laten zien dat we duurzaam bezig zijn. Naar onze leveranciers is gecommuniceerd dat alle facturen digitaal aangeleverd moeten worden.

Apparatuur

Er zijn nieuwe pc’s, schermen en printers aangeschaft. De oude zijn op een duurzame wijze gerecycled. De hardware is zeer zuinig, klasse A. Alle printers zijn ingesteld op dubbelzijdig printen, standaard zwart/wit. Scherm en printers gaan na vaste tijden in slaapstand.

Horeca

Binnen de Horeca worden diverse fairtrade en biologische producten aangeboden. Er wordt getracht zoveel mogelijk te werken met streekproducten en lokale leveranciers. Er wordt met behulp van een innovatief programma voedselverspilling tegengegaan. Er wordt alleen verantwoorde vis gebruikt. Dit jaar was er biologisch ijs in het assortiment. Onze hotdogs, kroketten en vlees zijn biologisch. Er zijn alleen nog maar kartonnen biologisch afbreekbare bekers voor de dagbezoekers.

Dierverzorging

Binnen de afdeling dierenverzorging wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Voor de Mangrove worden verantwoord gekweekte vlinderpoppen ingekocht. In de Ocean is informatie gegeven over plastic soup, de vervuiling van de zee met plastic en wat hieraan gedaan kan worden.
Met ABN AMRO heeft het pinwin-project plaats gevonden. Pinnen wordt hiermee bevorderd en het effect op de ecologische voetprint wordt verminderd.

Doel en streven voor Burgers’ Zoo is het behouden van het gouden certificaat. Naast het minimaal voldoen aan wetgeving willen wij steeds een stapje verder in het duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Reacties


Meer nieuws


Een dagelijkse soap op het slijkvlak!

Een dagelijkse soap op het slijkvlak!

dinsdag, 16 oktober 2018

Sinds de opening van Burgers’ Mangrove hebben de wenkkrabben veel harten weten te veroveren. Daarom wat meer info over het wel en wee van deze krabbetjes op het slijkvlak!

Lees meer
Brons is binnen! Gaan we voor goud?

Brons is binnen! Gaan we voor goud?

zaterdag, 22 september 2018

In de ZieZoo van afgelopen februari las u al een keer over de nieuwe natuurbehoudscampagne van de Vereniging van Europese Dierentuinen (EAZA): de Silent Forest Campaign. Deze campagne stelt zich ten doel om meer bekendheid te geven aan het feit dat de zangvogelpopulaties in Zuidoost-Aziatische bossen zich in een ongekende crisis bevinden.

Lees meer
Vuthy Chuon: redder van de Cambodjaanse honingbeer

Vuthy Chuon: redder van de Cambodjaanse honingbeer

vrijdag, 14 september 2018

Wie weet niet dat het lastig is om baby’s groot te brengen? Stelt u zich eens voor dat u er een aantal tegelijkertijd moet verzorgen, soms wel drie of vier op hetzelfde moment – baby’s met vlijmscherpe klauwen en tanden! Zo ziet het leven er uit van Vuthy Chuon, programmamanager van Free the Bears in Cambodja.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement